ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Rodzaje białej herbaty, skąd pochodzi i jak jest produkowana biała herbata (1/2)

Jest biała, bo wiąże się to z obecnością drobniutkich włosków srebrzystych, którymi sa pokryte najmłodsze pęczki listków, które początkowo były bazą produkcji białej herbaty. Później zaczęto używać także innych listków, poza tymi pączkami, ale najszlachetniejsza biała herbata Bai Hao Jin Zhen jest wciąż produkowana ze srebrnych tipsów (silver tips).

Napar oczywiście nie jest biały, a słomkowy żółty. Herbata biała jest uważana za jedną z najdroższych herbat. Nie istnieje najdroższy rodzaj herbaty, a najdroższy gatunek w danym rodzaju. Stąd porządna zielona może być droższa od białej, ale również biała może być droższa od czarnej — zasady nie ma. Herbata biała jest ceniona ze względu na swoje własności zdrowotne.

Jak się produkuje białą herbatę?

Zbiera się pączki, które jeszcze się nie rozwinęły, zaraz na wiosnę, kiedy roślina budzi się do życia. Częściowo ją się zadasza, żeby listki nie wytworzyły chlorofilu, dlatego mają dużo przeciwutleniaczy.

Herbata biała Yunnan Wild Tea Buds Ya Bao
Herbata biała Yunnan Wild Tea Buds Ya Bao

Herbata jest zbierana i poddawana bardzo niewielu procesom, jest to herbata mało przetworzona. Czasem mówi się na nią: lekko fermentowana, ponieważ fermentacja zachodzi sama z siebie, fermentacja nie jest wspomagana.

Następnie pod wypływem temperatury jest suszona i krótka fermentacja jest zatrzymana i już nic więcej nie powinno się z nią robić — jest gotowa. Bez rolowania, formowania, cięcia, łamania. Najlepsza jest taka bez ingerencji człowieka.

Podstawowe rodzaje białej herbaty:

  • Bai Hao Jin Zhen – reprezentuje herbatę białą pąkową, bez obecności liści, sam silver tips, nierozwinięte pączki herbaty.
  • Herbata liściasta (liściowa) – przykładowo Pai Mu Tan, jedna z bardziej znanych, oprócz białych pączków są tutaj też dobrej jakości delikatne listki, pierwszy i drugi zaraz za pączkiem.
  • Kolejne to bardziej przetworzone: Jaśminowa Smocza Perła, znana i popularna biała herbata, aromatyzowana jaśminem naturalnie, do suszenia dodawane są świeże kwiatu jaśminu, herbata przejmuje zapach jaśminu, następnie jest usuwany i herbata jest czyta bez dodatków, ale przesycona aromatem jaśminu, jest zwinięta w małe kuleczki, które rozwijają się podczas parzenia.
  • Herbata artystyczna też jest bardzo często na bazie białej herbaty.
Herbata biała Shou Mei
Herbata biała Shou Mei

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dlaczego zielona herbata ma zielony smak? Green taste

Może kiedyś spotkaliście się przy opisie herbaty zielonej i czarnej z określeniem „green taste” lub[...]

Hibiskus, przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady

Karkade - to nazwa, która funkcjonuje tylko w Egipcie. W różnych krajach afrykańskich oraz wszędzie[...]

Yerba Mate Yer-Vita: co ja piję

Ostatnio wpadło mi w ręce opakowanie ekspresowej Yerba Mate Yer-Vita. Jako ciekawostkę przedstawiam Wam opis[...]

Second Flash (SF), oznaczenie jakości herbaty

Second Flash to oznaczenie jakości herbaty odnoszące się do kolejności zbiorów. W kodzie literowym oznaczane[...]

Czy kształt czarki do herbaty ma znaczenie?

Czy naczynie, z którego degustujemy herbatę ma znaczenie? Pytanie to można rozpatrywać na wiele sposobów.[...]

Jak powinno się parzyć herbatę?

Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest: „uważnie i starannie”. Powszechnym grzechem przy parzeniu herbaty jest[...]

Herbata w Indonezji

Indonezja to jeden z największych na świecie producentów herbaty i kawy. Swoje plantacje mają tu[...]

Herbaciarnia Czajnik Gliwice

Herbaciarnia Czajnik Gliwice kontaktowe: telefon: 889 002 445, adres: Gliwice, ul. Fredry 4

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.