ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Samą yerba mate można obecnie spotkać nie tylko w wielu markach ale również w wielu wersjach. Po za wiodącymi markami mate z różnych krajów Ameryki Południowej spotkać można marki mniej znane i mniejsze, niejednokrotnie opierających swą produkcję na bardzo ekologicznych i wręcz historycznych metodach uprawy.

Elaborada i despalada

Podstawowe rodzaje yerby, na które warto zwrócić uwagę to elaborada i despalada. Są to słowa stosowane niejednokrotnie zamiennie z sin palo i con palo. Oznacza to yerba mate zawierającą gałązki, lub ich pozbawioną. Zaletą obecności patyczków w suszu jest łatwość picia i mniejsza zawartość kofeiny. Yerby typu despalada zawierają nie więcej niż 10% łodyżek w suszu, elaborady natomiast zawierają nawet do 35% łodyżek.

Suave

Specjalnie dla osób początkujących są yerby typu suave co oznacza mate o mniejszej zawartości pyłu i kofeiny oraz o łagodniejszym smaku. Dla tych, którzy nie lubią dymnego posmaku, jakiego nabierają liście mate w czasie obróbki i suszenia ogniem, jest specjalna wersja sin humo czyli mate produkowana metodą bezdymną.

Inne rodzaje yerba mate: organic, aromatyzowana i palona

Warto zwrócić uwagę na certyfikaty i symbole mówiące o tym, że mate pochodzi z ekologicznych upraw bez użycia chemicznych środków ochrony roślin. Spotkać możemy także specjalnie wyselekcjonowane odmiany mate, są także wersje długo leżakujące, rozdziela się mate uprawianą na plantacjach górskich i nizinnych. Dla wybrednych jest sporo odmian aromatyzowanych najczęściej owocami (saborizada) lub z dodatkiem ziół (con hierbas) a niejednokrotnie ziół wspomagających odchudzanie (silueta). Są także yerby słodzone (dulce), oraz yerby palone o ciemnym kolorze listków i charakterystycznym posmaku kawy zbożowej.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

3 alternatywne sposoby na yerba mate, jak parzyć yerba mate bez tradycyjnych akcesoriów?

Otrzymujemy wiele pytań, jak zaprzyjaźnić się z yerba mate, kiedy jej smak nie okazał się[...]

2 Comments

Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?

Kilka lat temu naukowcy z Brytyjskiego Royal Botanic Gardens dokonali komputerowej symulacji wpływu zmian klimatycznych[...]

Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi

Gaiwan: czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty.[...]

6 wielkich gór – gdzie uprawiana jest najlepsza czerwona herbata?

Jak wiadomo herbata Pu-Erh, czyli herbata czerwona w naszej europejskiej nomenklaturze, a czarna u Chińczyków,[...]

Mięta, herbata z mięty. Herbata miętowa: pospolita a wyjątkowa

To pospolite zioło jest jednym z dodatków do mieszanek herbacianych, składnikiem różnych napojów czy samodzielnym[...]

Nieco inne prezenty herbaciane. Jak spędzić święta z herbatą?

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Prawie tradycyjnie zbliża się też czas zabiegania, pogoni za prezentami.[...]

Yerba Mate Ognista

Yerba Mate Ognista. Czysta brazylijska Yerba Mate palona ma charakterystyczny prażony smak, nieco zbliżony do[...]

Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka – właściwości

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroku, lecz także w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.