ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Sosnowa Yerba Mate na zimę

Autorem tekstu jest David Skowron

Na zimę większość z nas zamienia się w leniuszków, sączących godzinami wymyślne herbatki. Dlatego dzisiaj na celowniku mamy yerba mate i… igiełki sosny. Wydawać się może, że jest to spektakularne połączenie, ale gwarantuje ogrzanie naszych organizmów i wprowadzenie nas w bardzo przyjemny, zimowy nastrój.

Sosnowa Yerba Mate na zimę
Sosnowa Yerba Mate na zimę

Co potrzebujemy do takiego połączenia? Oczywiście naszą ulubioną yerba mate, lecz najlepiej wziąć taką, która ma małą zawartość patyczków. Następnie zakładamy buty i idziemy do lasu pozbierać igiełki sosny.  Bierzemy nasze igiełki i za pomocą noża rozdrabniamy je, skracając ich długość. Możemy dodać parę pręcików z szyszki sosny. Teraz wsypujemy naszą mate do słoika, dodajemy igiełki i pręciki, zamykamy i wstrząsamy słoikiem, żeby całość się zmieszała.

Pora przygotować sosnową yerba mate! Podgrzewamy wodę do ok. 75 stopni Celsjusza, wsypujemy zawartość słoiczka do naszego naczynka (najlepiej ½ do ¾), zalewamy początkowo wodą o temperaturze pokojowej, by ochronić ważne składniki odżywcze yerby, czekamy aż wciągnie wodę, wtedy zalewamy podgrzaną wodą (nigdy nie wrzątkiem, najlepiej użyć przefiltrowanej wody, wtedy nie przegotowujemy jej tylko podgrzewamy), wkładamy bombillę (ciekwostka: w krajach Ameryki Łacińskiej wymawia się ‘bombizia’) i pijemy gotowy napar.

Smak takiej infuzji jest bardzo klimatyczny, a sam napar jest bardzo ogrzewający.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata rozgrzewająca na przeziębienie

Sezon grypy i przeziębień powoli się rozpoczyna. Znów wraz z długimi wieczorami i kolorowymi liśćmi[...]

Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]

Jak podawać herbatę w cukierni i kawiarni? Ceramika do lokalu gastronomicznego

Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób[...]

Jak powinno się parzyć herbatę?

Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest: „uważnie i starannie”. Powszechnym grzechem przy parzeniu herbaty jest[...]

Jak parzyć zieloną japońską herbatę Sencha Satsuma?

Prawidłowe parzenie zielonej herbaty Sencha Satsuma jest bardzo proste. Tę herbatę zieloną można parzyć 3[...]

Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?

Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja[...]

Parametry parzenia herbat – jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą

Na co zwrócić uwagę parząc różne rodzaje herbaty? Jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą? Jak zapewne[...]

Czarna herbata Keemun Mao Feng, rodzaje, historia

W Chinach herbata Keemun również cieszy się wielkim uznaniem ponieważ jest zaliczana do wielkiej dziesiątki[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.