Sosnowa Yerba Mate na zimę
Autorem tekstu jest David Skowron
Na zimę większość z nas zamienia się w leniuszków, sączących godzinami wymyślne herbatki. Dlatego dzisiaj na celowniku mamy yerba mate i… igiełki sosny. Wydawać się może, że jest to spektakularne połączenie, ale gwarantuje ogrzanie naszych organizmów i wprowadzenie nas w bardzo przyjemny, zimowy nastrój.
Co potrzebujemy do takiego połączenia? Oczywiście naszą ulubioną yerba mate, lecz najlepiej wziąć taką, która ma małą zawartość patyczków. Następnie zakładamy buty i idziemy do lasu pozbierać igiełki sosny. Bierzemy nasze igiełki i za pomocą noża rozdrabniamy je, skracając ich długość. Możemy dodać parę pręcików z szyszki sosny. Teraz wsypujemy naszą mate do słoika, dodajemy igiełki i pręciki, zamykamy i wstrząsamy słoikiem, żeby całość się zmieszała.
Pora przygotować sosnową yerba mate! Podgrzewamy wodę do ok. 75 stopni Celsjusza, wsypujemy zawartość słoiczka do naszego naczynka (najlepiej ½ do ¾), zalewamy początkowo wodą o temperaturze pokojowej, by ochronić ważne składniki odżywcze yerby, czekamy aż wciągnie wodę, wtedy zalewamy podgrzaną wodą (nigdy nie wrzątkiem, najlepiej użyć przefiltrowanej wody, wtedy nie przegotowujemy jej tylko podgrzewamy), wkładamy bombillę (ciekwostka: w krajach Ameryki Łacińskiej wymawia się ‘bombizia’) i pijemy gotowy napar.
Smak takiej infuzji jest bardzo klimatyczny, a sam napar jest bardzo ogrzewający.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata rozgrzewająca na przeziębienie
Sezon grypy i przeziębień powoli się rozpoczyna. Znów wraz z długimi wieczorami i kolorowymi liśćmi[...]
paź
Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie
Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]
kwi
Jak podawać herbatę w cukierni i kawiarni? Ceramika do lokalu gastronomicznego
Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób[...]
sty
Jak powinno się parzyć herbatę?
Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest: „uważnie i starannie”. Powszechnym grzechem przy parzeniu herbaty jest[...]
lip
Jak parzyć zieloną japońską herbatę Sencha Satsuma?
Prawidłowe parzenie zielonej herbaty Sencha Satsuma jest bardzo proste. Tę herbatę zieloną można parzyć 3[...]
mar
Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?
Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja[...]
mar
Parametry parzenia herbat – jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą
Na co zwrócić uwagę parząc różne rodzaje herbaty? Jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą? Jak zapewne[...]
lip
Czarna herbata Keemun Mao Feng, rodzaje, historia
W Chinach herbata Keemun również cieszy się wielkim uznaniem ponieważ jest zaliczana do wielkiej dziesiątki[...]
1 Comments
sty