ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty

Żeby przygotować prawidłowo herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze rodzaje herbaty wraz z odpowiednimi czasami parzenia i temperaturą parzenia. Czarną herbatę, czerwoną Pu-erh, Darjeeling, miodokrzew i czerwonokrzew należy parzyć świeżo przegotowanym wrzątkiem. Herbatę Oolong (niebieską, turkusową) zalewamy najczęściej 90°C, a białą 80°C wodą.

Wszystkie rodzaje herbaty różnią się też jakością, przez co – zazwyczaj – najlepiej stosować się do opisu parzenia na opakowaniu. Uwaga! Czasem zdarza się, że importer herbaty do Polski nie ma o niej pojęcia i czas parzenia na opakowaniu jest zbyt długi lub zbyt krótki, a temperatura wody zupełnie losowa.

Największym problemem dla początkującego może okazać się parzenie zielonej herbaty: tutaj tę najlepszej jakości parzy się wodą o temperaturze nawet 60°C, a czas parzenia może wynieść nawet 30 sekund.

Herbata jest bardzo wdzięcznym tematem do eksperymentowania. Można spróbować zaparzyć większą ilość liści skracając czas parzenia, albo mniejszą wydłużając ten czas.

W poniższej tabeli zawarliśmy najpopularniejsze rodzaje herbat wraz z temperaturą wody i czasem parzenia, które sprawdzają się przy parzeniu 5g herbaty (ok. 1 łyżeczki) w filiżance (120ml).

Rodzaj herbaty

Temperatura wody

Czas parzenia

Herbata Czarna

96°C

2 – 3 min.

Herbata Zielona

60 – 85°C

1 – 3 min.

Herbata Biała

75 – 85°C

2 – 5 min.

Herbata Darjeeling

96°C

2 – 3 min.

Herbata Oolong

90 – 96°C

1 – 3 min.

Herbata Czerwona
Pu-Erh

96 °C

1 – 3 min.

Herbatka Rooibos/Honeybush

96 °C

3 – 5 min.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Lipton dodaje do herbaty ekspresowej sok z herbaty. Bogaty smak z herbacianą esencją: powód do dumy czy wstydliwy patent?

Czy zastanawialiście się dlaczego herbata Lipton tak szybko się zaparza? Dlaczego zaraz po włożeniu torebki[...]

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

Herbata na śniadanie. Herbata śniadaniowa, opinie

Gorąca herbata ma swoje zasłużone miejsce w naszym menu śniadaniowym. Należy jednak pamiętać, że nie[...]

Herbaciane kosmetyki. Kosmetyki z herbatą: część 2

Wiadomo, że herbata jest zdrowa, poprawia nam samopoczucie oraz chroni przed starzeniem. Dlaczego więc nie[...]

Herbata sosnowa – przepis

Aromatyzowanie tą metodą polega na podprażaniu sosnowych igieł pod liśćmi herbaty. Poza czarną herbatą i[...]

Jak parzyć herbatę na zimno? Zimne parzenie herbaty. Cold brew

Do zimnego parzenia herbaty można użyć właściwie każdej herbaty (również Yerba mate), jaką tylko lubicie.[...]

Przepis na zieloną herbatę Genmaicha na zimno

Metoda zimnego parzenia świetnie nadaje się dla różnych rodzajów zielonej herbaty. Dzisiaj prezentujemy przepis na[...]

Yerba mate: produkcja. Jak produkuje się Yerba mate?

Napój Indian z plemienia Guarani zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Od czasu, gdy[...]

2 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.