Termometr do herbaty, termometr do Yerba mate: czy warto kupić? Zalety termometru
Czy warto kupić termometr do herbaty lub Yerba mate? Termometr na początku przygody z Yerba mate jak i herbatą jest zdecydowanie polecany. Szczególnie, że jest to wydatek kilkunastu złotych.
Dlaczego warto kupić termometr do herbaty?
Początkujący herbaciarze na pewno odkryją wiele zalet termometru. Jest to jeden z niezbędnych akcesoriów, które warto zakupić na początku przygody z herbatą. Czas parzenia można zawsze zmierzyć zegarkiem lub stoperem w komórce, natomiast temperatura wody łatwo może popsuć herbatę. Dlatego warto zmierzyć ile stopni Celsjusza ma woda przelana z naczynia do naczynia, czy po odczekaniu kilku minut od zagotowania. Jest to szczególnie ważne przy parzeniu zielonej herbaty, gdzie duże znaczenie ma czy woda ma 70 czy 80*C.
Zalety termometru do herbaty:
- Mamy pewność jaką temperaturę ma woda, którą będziemy parzyć herbatę.
- Łatwo nauczymy się ile należy poczekać, żeby mieć wodę o określonej temperaturze.
- Możemy odkryć ile razy i do jakiego naczynia należny przelać wodę, żeby otrzymać taką o odpowiedniej temperaturze dla danego rodzaju herbaty.
- Po wyrobieniu sobie przyzwyczajeń z termometrem w ręce, dojdziemy do wprawy i będziemy mogli łatwo oszacować temperaturę wody bez termometru.
Dlaczego warto kupić termometr do Yerba mate?
Termometr do Yerba mate nie jest niezbędny, bo Mate – o ile nie parzymy jej wrzątkiem – jest bardzo elastyczna. Można zalewać ją wodą właściwie o każdej temperaturze. Jednak w zależności czy jest to woda bardzo zimna, czy ma 60*C, 70*C, 80*C smak Yerba mate zmienia się drastycznie. Termometr może przydać się do nauki w jakiej temperaturze wody parzona Yerba mate nam najbardziej smakuje. A może ciągle nieświadomie zalewacie Yerba mate 80*C wodą i Wam nie smakuje? Może taka parzona 70*C będzie lepsza? Sprawdźcie to koniecznie sami z pomocą termometru, bo możecie odkryć zupełne oblicze Yerba mate.
Zdecydowanie polecamy termometr do herbaty na początku przygody z herbatą i Yerba mate. Dzięki kilkunastu parzeniom wraz z termometrem, zdobędziemy wiedzę jak chłodzić wodę, a po kilku dniach będziemy mogli z niego zrezygnować i parzyć jak prawdziwi profesjonaliści.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Historia herbaciarni w Chinach
Pierwsze na świecie herbaciarnie powstały w Chinach za czasów Południowej Dynastii Song, czyli w XII[...]
maj
Jak prawidłowo parzyć Yerba Mate, jak parzyć Yerba Mate
Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80*C wodą, czy to jedyne widełki w[...]
lip
Degustator herbaty – analiza sensoryczna (część 1)
Sensorysta to dość mało znany zawód. Niewielu jest także samych sensorystów, a tak na dobrą[...]
cze
Herbata, którą Rafał Przybylok zawsze ma w domu
Często spotykam się z pytaniem „jaka jest twoja ulubiona herbata?” Zwykłem na to pytanie odpowiadać,[...]
1 Comments
mar
Otrzymaliśmy wyróżnienie od Ambasady Argentyny Embajada de la República Argentina en Polonia!
3 lipca 2023 r. Rafał Przybylok z Czajnikowy.pl otrzymał prestiżowe wyróżnienie za promocję Yerba mate[...]
lip
Oznaczenie procesów jakim poddano liście
Oznaczenia jakie pojawiają się w kodzie herbaty dotyczą procesów jakimi poddano liście B Broken herbata[...]
mar
Herbata na jesienne wieczory, jak zrobić herbatę jesienną
Gdy tylko letnie upały i prażące słońce ustąpią miejsca deszczowi i wczesnym wieczorom, nasze myśli[...]
wrz
Dostaliśmy nagrodę od Youtube! Srebrny przycisk za 100 000 subskrybentów!
Od youtube’a otrzymaliśmy srebrny przycisk za przekroczenie 100 000 subskrybentów na naszym kanale. Dziękujemy Wam[...]
cze