ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wydawałoby się, że z herbatami (naparami) owocowymi nie ma większego problemu. Susz owocowy mieszany w odpowiednio dobranych proporcjach i wzmocniony aromatami (bardzo trudno o mieszanki bez nich) da przyjemny owocowy efekt.

 Herbata owocowa Vitax „Żurawina i Malina”

Na herbaciany warsztat wrzuciliśmy napar firmy Vitax „Żurawina i Malina”. Po ośmiu minutach parzenia otrzymujemy filiżankę „owocówki” o ładnej czerwonawej barwie, aczkolwiek znacznie mniej intensywnej niż się spodziewaliśmy po takim czasie parzenia. Zapach zdominował aromat maliny, tłamsząc gdzieś w tyle żurawinę. W smaku zdecydowanie podobnie na pierwszym planie wybija się słodycz maliny, w tle kwaskowatość żurawiny, lecz osiągnięta raczej za pomocą hibiskusa i liści jeżyny. W dodatku po tak długim czasie parzenia i wydawałoby się dobrych proporcjach suszu do ilości wody, napar najzwyklej w świecie jest wodnisty, a wyciskanie torebki i dłuższe parzenia nie poprawiły intensywności.

SONY DSC

Skład herbaty owocowej Vitax

Nasze oczekiwania jakościowe były znacznie wyższe, zwłaszcza że cenowo jest to produkt z dość wysokiej półki. Po sprawdzeniu składu rozczarowanie smakowe znajduje odzwierciedlenie w procentach. Szumnie nazywająca się „Żurawina i Malina” zawiera w sobie jedynie 1% żurawiny i 0,3% malin, a to już spore marketingowe przegięcie.

Niepowtarzalny aromat żurawiny i maliny pozwoli ci odkryć pokłady Twojej naturalnej energii.

Ten slogan reklamowy prezentuje bardzo ciekawe podejście. Sztuczne aromaty mobilizują w nas naturalną energię? Bardzo ciekawe! Wszystkim, którzy poszukują dobrego naparu z żurawiną, chcąc skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw tego owocu, zdecydowanie odradzamy.

Producent: Total Global Beverages, www.vitax.pl

Parzenie: Zgodnie z zaleceniami producenta: 1 torebka na filiżankę, wrzątkiem od 8 do 10 minut.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbaciarnia Gander’s Tea Room Warszawa

Herbaciarnia Gander's Tea Room Warszawa dane kontaktowe: telefon: 531 219 933, adres: Warszawa, ul. Francuska[...]

Przepis na serową herbatę. Jak zrobić mrożoną herbatę cheese tea?

Cheese tea, czyli herbata serowa, bo to o niej mowa, jest pomysłem nietypowym. Napój z[...]

Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)

Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]

Kombucha – jak zrobić grzyb herbaciany?

Przygotowujemy napar z naszej ulubionej herbaty. Może to być dowolna mieszanka lub herbata czysta w[...]

Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne

Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]

First Flush, oznaczenie jakości herbaty

First Flush to oznaczenie jakości herbaty związane z kolejnością zbiorów występujące w literowym kodzie jako[...]

Przegląd yerba mate: Pajarito (ostrokrzew paragwajski), opinie

Yerba mate dobrej jakości w dobrej cenie. Zyskuje pozytywne oceny i ma wielu miłośników. W[...]

Yerba mate con palo

Yerba Mate: Con palo. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate zawierającej gałązki[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.