ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

 

Sezon grillowy otwarty! Oto najlepszy przepis na burgery z soczewicy z Yerba mate. Przygotowanie wegetariańskich burgerów jest łatwe i przyjemne, a smak bardzo zaskakuje! Polecamy wszystkim, nawet jeśli nie jesteście wegetarianami.

Nasze burgery będą miał smak wędzonego boczku, mimo że do przygotowania użyjemy soczewicy.

Lista składników potrzebnych do przygotowania 6 burgerów z Yerba mate i herbatą czarną wędzoną Lapsang:

  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka liści Yerba Mate Green
  • 1 łyżeczka liści herbaty czarnej Lapsang Souchong
  • 1 szklanka suszonej soczewicy Beluga
  • 4 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 1 mała marchewka, rozdrobniona
  • 1 mały ząbek czosnku, mielony
  • 1 szklanka pełnoziarnistej bułki tartej
Wegetariański burger z Yerba mate i herbatą, przepis
Wegetariański burger z Yerba mate i herbatą, przepis

Przepis na hamburgera z yerba mate i herbatą

Parzymy herbatę i Yerba mate pod przykryciem w średniej misce przez około 4 minuty (najlepiej zalać i Lapsanga i Yerba mate wodą o temperaturze 80*C).  Całość odcedzamy do rondla, żeby pozbyć się liści.  Teraz do rondla z zaparzoną herbatą wrzucamy soczewicę i na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy soczewicę przez 30-40 minut. Następnie przykrywamy garnek na 10 minut, żeby cała herbata wsiąkła w soczewicę.

Wrzucamy soczewicę, jajka i sól do miksera i miksujemy, aż otrzymamy zwartą konsystencję. Następnie przenosimy całość do miski i dodajemy posiekaną cebulę, marchewkę i ząbek czosnku. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Pozostawiamy naszą mieszaninę na kilka minut, żeby bułka tarta rozmiękła.  Dzielmy nasze ciasto na 6 równych części i formujemy burgery o grubości ok. 3 cm.

Nasze burgery grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony, aż się pięknie zarumienią.

Do naszego hamburgera dodajemy wedle uznania sałatę, ser, pomidora, ogórek i cebulę i całość zamykamy w ulubionej bułce. Można polać sosem!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na turecki przysmak Sahlep, sposób przygotowania

Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji.[...]

Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii

Goishicha to herbata japońska pochodząca z Otoyo w prefekturze Kochi. Jest to herbata fermentowana, której[...]

Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne

Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]

Czy można pić herbatę podczas karmienia piersią?

Do mleka matki przedostaje się nie więcej niż 1% spożytej kofeiny. Niestety niektóre źródła mówią[...]

Herbata z prowincji Darjeeling, Steinthal: parzenie, opinie

Ogród Steinthal jest jednym z ponad 80 słynnych indyjskich ogrodów herbacianych. Położony jest w zachodniej[...]

Herbata w prowincji Zhejiang

Prowincja Zhejiang znajduje się na wschodnim wybrzeżu Chin nad Morzem Wschodniochińskim. Jest to jedna z[...]

Zimne parzenie (cold brew) vs. ciepłe parzenie: różnice

W zimnej wodzie dobrze rozpuszczają się aminokwasy, których obecność w naparze wiąże się z cenionymi[...]

Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?

Coraz częściej wybieramy produkty opatrzone licznymi certyfikatami, które gwarantują nam wyższą jakość żywności oraz ich[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.