Herbata zielona a infekcje wirusowe i bakteryjne
Zielona herbata jest cennym źródłem flawonoidów, które pozytywnie działają na nasz organizm. Właściwości antyoksydacyjne pozwalają neutralizować wolne rodniki, czyli atomy lub cząsteczki, które posiadają niesparowany elektron. To właśnie one mogą powodować osłabienie organizmu, a tym samym infekcje wirusowe czy bakteryjne, które jak wiemy najczęściej powodują choroby i przeziębienia.
Napar z jednej łyżeczki zielonej herbaty Gyokuro posiada aż 86 mg Galusanu epigallokatechiny (EGCG, związku organicznego z grupy flawoniodów). 1 gram zielonej herbaty Matcha posiada 64 mg EGCG. Warto zaznaczyć, że herbata ekspresowa ma nawet 20% mniej EGCG w porównaniu do liściastej.
Czym jest EGCG? To związek odpowiedzialny za większość prozdrowotnych właściwości zielonej herbaty: działa przeciwzapalnie i przeciw nowotworowo. Poza tym pomaga redukować wagę ciała i udział tłuszczu w masie całkowitej człowieka, obniża ryzyko zawału serca i na przykład chroni przed rakiem prostaty.
Należy wspomnieć o właściwej temperaturze parzenia zielonej herbaty. 60*C – 80*C to zdecydowanie najlepszy wybór. Następnie pozostaje nam wybrać czy chcemy otrzymać pobudzający napar czy relaksujący. Duży zastrzyk kofeiny otrzymamy jeśli parzenie będzie krótkie 1-3 minuty, przy dłuższym otrzymamy napar mocniejszy w smaku, ale posiadający właściwości wyciszające.
Jeżeli zależny nam na flawonoidach, pamiętajmy żeby nie dodawać do herbaty mleka (co w przypadku zielonej herbaty jest dosyć szalone, ale praktyka pokazuje, że są fani takich naparów). Ważne jest też długie parzenie, najwięcej EGCG (bo nawet o 25% więcej) otrzymamy parząc herbatę zieloną przez 4-5 minut.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Przepis na serową herbatę. Jak zrobić mrożoną herbatę cheese tea?
Cheese tea, czyli herbata serowa, bo to o niej mowa, jest pomysłem nietypowym. Napój z[...]
cze
Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami
Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]
mar
London Fog, przepis na herbatę London Fog
Herbatę London Fog przygotowuje się na bazie Earl Grey'a, syropu waniliowego i mleka. Należy zaparzyć[...]
1 Comments
paź
Zbiory herbaty na świecie, przewodnik
Nowy herbaciany rok już wystartował i z niecierpliwością czekamy na pierwsze tegoroczne herbaty. Prezentujemy krótki[...]
mar
Kawa speciality – co to – historia, jak powstała?
Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono[...]
lip
Miód – substytut cukru
Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często[...]
wrz
6 najlepszych sposobów na parzenie herbaty
W Polsce kultura herbaciana nigdy nie święciła wielkich triumfów, nie miała okazji się rozwinąć i[...]
kwi
French Press, opinie. Jak dobrze i łatwo parzyć kawę? Porady
Parzenie kawy za pomocą French Pressa rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej[...]
kwi