ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Lung Ching, chińska herbata zielona parzenie

Smocze Źródło, Dragon’s Well, Longjing, Smocza Studnia. Jest to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych, która długo zajmowała pierwsze miejsce na liście najlepszych herbat chińskich. Nazywana jest także królową zielonych herbat chińskich.

Produkowana jest oryginalnie w okolicach wioski Longjing niedaleko miasta Hangzhou w prowincji Zhejiang. Plantacje znajdują się w malowniczo położonym obszarze ograniczonym z trzech stron górami, a z czwartej jeziorem Xi Hu czyli jeziorem zachodnim. Korzystna lokalizacja zapewnia dolinie własny mikroklimat korzystny dla uprawy herbaty. Plantacje zajmują jedynie 168 km kwadratowych.

Historia herbaty zielonej Lung Ching

Herbata Lung Ching znana jest od ponad 1700 lat, a jej powstanie opisuje historia wizyty cesarskiej. Cesarz Qianlong pragnąc zbliżyć się do swego ludu pojawił się z wizytą nad jeziorem Xi Hu gdzie w okolicy świątyni rosło osiemnaście krzewów herbacianych. Cesarz zauważył zbierające z nich herbatę młode, piękne kobiety. Wczesnowiosenna aura i widok kobiet zaparły dech w piersiach młodego cesarza. Urzeczony postanowił przyłączyć się do dziewcząt i zaczął wraz z nimi zrywać herbaciane listki. Nagle jednak doniesiono mu, że jego matka zachorowała i prosi go o powrót. Natychmiast wybrał się w drogę i dotarłszy do zakazanego udał się natychmiast do matki. Ta od razu poczuła miłą woń unoszącą się wokół cesarza. Po chwili Qianlong przypomniał sobie o herbacie, którą zbierał, a którą wciąż miał zgniecioną w kieszeni. Cesarzowa poprosiła by mogła napić się tej herbaty. Okazało się, że napar uleczył dolegliwości cesarzowej, a uradowany cesarz ogłosił owe osiemnaście krzewów krzewami cesarskimi i każdy wiosenny zbiór lung chinga trafiał na cesarski dwór.

Krzewy te nadal rosną i nadal produkuje się z nich herbatę, która osiąga ceny za gram wyższe niż za gram złota. Sama nazwa Lung Ching jest tłumaczona na kilka sposobów. Smocza studnia miała by jakoby znajdować się w miejscowości Longjing gdzie zgodnie z legendą miał pić wodę smok. Inna historia, nieco bardziej prawdopodobna mówi, że w rzeczonej studni występuje woda o wyjątkowo dużej gęstości i gdy miesza się z deszczówką na powierzchni pojawiają się wiry i różne cienie i wzory przypominające smoki , a będące skutkiem mieszania się wód o różnej gęstości. Mówi się także, że herbata lung ching parząc się wiruje i unosi się po czym opada, taniec liści miał przypominać Chińczykom taniec smoka.

Obecnie często jest przygotowywana dla pielgrzymów przez buddyjskich mnichów. Ci twierdzą, że herbata ta odpędza złe myśli oraz dodaje sił. Naukowe badania stwierdziły, że jest to herbata najbogatsza w antyrakowe katechiny. Zawiera także wiele witaminy C i aminokwasów. Obniża także poziom cholesterolu.

Herbata lung ching produkowana jest tradycyjnymi metodami gdzie fermentacja, co charakterystyczne dla herbat chińskich, przerwana jest przed podprażanie liści na sucho. Jej wygląd ma przywodzić na myśl spłaszczoną i zgniecioną herbatę w kieszeni cesarza. Liście są rolowane na płasko i cechują się, w przypadku dobrej jakości lung chinga, lekko żółtawym odcieniem liści. Próby podrabiania tej herbaty często sprowadzają się do dłuższego podprażania liści aby imitować lekką żółtawość lung chinga.

Parzenie herbaty zielonej Lung Ching

Parzenie nie odbiega od tradycyjnego sposobu zaparzania zielonych herbat chińskich. Stosujemy wodę w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza i parzymy 2-3 minuty.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?

Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że[...]

Herbata na sen. Jak zrobić poduszkę z herbaty, która ułatwia zasypianie?

Poduszkę herbacianą można wykonać zarówno z herbaty świeżej jak i z wysuszonych fusów po zaparzeniu[...]

1 Comments

Masala Chai, jak zrobić samemu w domu rozgrzewającą herbatę korzenną

Jak zrobić mieszankę przypraw i korzeni Masala Chai, która rozgrzeje nas w jesienne wieczory? Wystarczy[...]

Czym jest herbateizm? Filozofia herbaty

Pierwotnie herbata była traktowana jako lek, dopiero w XV wieku w Japonii picie tego złotego[...]

Co z tymi Darjeelingami?

Miłośnicy herbat czarnych z Darjeeling są od pewnego czasu zaniepokojeni. Zauważają pewne zmiany w aromacie[...]

Test Yerba mate w butelkach: Club Mate, Mate Classic, Buenos Mate, Mio Mio Mate

Zrobiliśmy test Yerba mate w butelkach, które dostaliśmy od jednego z naszych widzów. Próbowaliśmy yerba[...]

Taiping Houkui. Herbata zielona Tai Ping Houkui o wielkich liściach

Taiping Houkui to jedna z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W Chinach jest znana od[...]

Herbata na ból brzucha, Yerba powoduje zgagę, sitko zmienia smak. Yerba czy herba #5

W piątym wydaniu Yerba czy herbata odpowiadamy m.in. na pytania Czy czerwoną herbate pu-erh trzeba[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.