ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Zielona kawa: parzenie zielonej kawy

Jak zaparzyć zieloną kawę? Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Niestety ziarna zielonej kawy są bardzo twarde dlatego mielenie ich bezpośrednio w młynku może skończyć się dla naszego młynka tragicznie. Poza tym podczas mielenia, zielona kawa zamienia się w pył, który może wejść w różne szczeliny w przypadku bardziej złożonych młynków czy ekspresów do kawy.

Jak zaparzyć zieloną kawę

Parzenie zielonej kawy powinniśmy zacząć od rozbicia ziaren zielonej kawy w moździerzu.

Parzenie zielonej kawy: moździerz
Parzenie zielonej kawy: moździerz
Parzenie zielonej kawy: rozbijamy w moździerzu ziarna zielonej kawy
Parzenie zielonej kawy: rozbijamy w moździerzu ziarna zielonej kawy
Parzenie zielonej kawy: rozbita zielona kawa
Parzenie zielonej kawy: rozbita zielona kawa

Niektóre źródła twierdzą, że już w tym momencie możemy zalać ziarna gorącą wodą i zaparzyć zieloną kawę. My jednak polecamy jeszcze chwilę mielić ziarna zielonej kawy w młynku. Już teraz nie powinno to zaszkodzić naszemu domowemu młynkowi.

Parzenie zielonej kawy: zielona kawa w młynku
Parzenie zielonej kawy: zielona kawa w młynku
Parzenie zielonej kawy: zmielona zielona kawa
Parzenie zielonej kawy: zmielona zielona kawa

Następnie zalewamy zmielone ziarna kawy gorącą wodą i po chwili mamy gotową zieloną kawę. Można to zrobić w papierowym filtrze lub pozostawić zmielone ziarna na dnie szklanki. Można też skorzystać z ekspresu przelewowego do kawy.

Zielona kawa jest całkiem przyjemna w smaku. Aromat to połączenie delikatnej kawowej nuty i bliżej nieokreślonej zielonej herbaty. Tak samo jak w przypadku odchudzającej czerwonej herbaty pu-erh do smaku należy się przyzwyczaić i nie każdemu taka zielona kawa zasmakuje od razu.

Jeżeli macie większe doświadczenie z zieloną kawą niż redakcja Czajnikowy.pl koniecznie napiszcie swoje spostrzeżenia w komentarzach poniżej.

Zaparzona zielona kawa
Zaparzona zielona kawa

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata w Korei

Latem herbatę pija się z reguły na zimno, zamiast wody. W restauracjach często herbata, czy[...]

Palona yerba mate. Jak zrobić prażoną yerba mate w domu?

Tostada to mate której listki poddano paleniu. W zależności od stopnia spieczenia liście mają kolor[...]

Tykwa: co to takiego? Czym jest tykwa do Yerba Mate

Tykwa to roślina, która występuje w Azji i Afryce, również u nas można ją uprawiać.[...]

Prezent dla yerbiarza. Co kupić fanowi yerba mate?

Święta zbliżają się wielkimi krokami i najwyższa pora pomyśleć o gwiazdkowych prezentach. Wiele osób chciałoby[...]

Yerba mate: produkcja. Jak produkuje się Yerba mate?

Napój Indian z plemienia Guarani zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Od czasu, gdy[...]

2 Comments

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]

Herbata miętowa: rodzaje. Mięta do picia – działanie

„Miętowy” zapach mięty to nic innego jak olejek eteryczny, który w niej występuje i zawiera[...]

Teabomb. Cukrowa kula z herbatą w środku! #teabomb

Jeśli, tak jak my, użyjecie po prostu białego cukru to uzyskacie nieprzezroczystą i białą kulę,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.