ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?

Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę weźmiemy ilość kofeiny (czy teiny, jak kto woli) w gotowym herbacianym naparze.

No dobrze, ale przecież herbata długo parzona jest goryczkowa, a nasze babcie od zawsze ostrzegały: wyciągnij już torebkę z herbatą, bo będzie za mocna!

Podczas długiego parzenia herbaty wytrącają się garbniki, które powodują, że herbata jest gorzka, przez co wydaje nam się, że mamy do czynienia z mocnym naparem. To jednak rodzaj herbaty (miejsce uprawy, sposób przetworzenia itd.) zdecydują w największej mierze o tym, czy herbata jest mocna w kontekście pobudzenia (kofeiny).

Należy pamiętać, że długość parzenia herbaty ma bardzo duży wpływ na smak herbacianego naparu i dla różnych rodzajów herbaty czasy są definiowane według typu liści, ich jakości i gatunku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Filiżanka herbaty ma tyle przeciwutleniaczy co 5 lampek wina lub 9 dużych jabłek

Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które - jak potwierdzają naukowcy - przyczyniają się do dobrego[...]

Herbata Ceylon

Ceylon OP Dimbula Uduwela to smaczna i świeża herbata pita samodzielnie, czy z dodatkiem mleka[...]

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

Herbata Bio Chai Latte, opinie

Herbata Bio Chai Latte jak i podobne jej produkty przeżywają ostatnimi czasy rozkwit na naszym[...]

Andrzejkowe Wróżby Herbaciane

Do wróżenia z fusów potrzebujemy zaparzoną herbatę… z fusami. Bierzemy filiżankę uszkiem, bo właśnie to[...]

Najlepsza herbata w ciąży. Co pić w podczas ciąży? Przepis na ziołową herbatę dla kobiet

Na rynku możemy spotkać kilka propozycji herbat dla kobiet w ciąży. Niestety producenci potrafią bardzo[...]

Liść oliwny dla dzieci? Herbata z liścia oliwnego, zastosowanie, parzenie, właściwości

Według mnie największą zaletą jest ciekawy smak i piękna prezencja w filiżance. Liście oliwki można[...]

Co wpływa na jakość parzenia herbaty?

Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.