ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czym różni się herbata liściasta od herbaty ekspresowej?

Wiele mówi się o tym, że herbata liściasta jest lepsza od herbaty ekspresowej w torebkach. W obiegowej opinii jest wiele uogólnień i nieścisłości. Co więc odróżnia herbatę liściastą od torebkowej?

Herbata liściasta (liściowa) oznacza herbatę, która składa się z całych, niepołamanych liści. Natomiast herbata torebkowa składa się najczęściej z niskiej jakości herbaty typu Fannings oraz Dust (pył). Odznaczają się one małymi kawałkami liści herbaty, więc podczas parzenia ich powierzchnia jest większa niż herbaty liściastej. Większa powierzchnia to większa szansa, że naturalne olejki eteryczne herbaty (którym zawdzięczamy wspaniały smak) łatwiej wyparowują z połamanych listków, pozostawiając nam nudny, zwietrzały smak. Dlatego dłuższe przechowywanie herbaty w torebkach pozbawia ją świeżości.

Niektóre rodzaje herbaty (w tym wiele japońskich zielonych) podczas produkcji są naturalnie uszkadzane, dlatego warto pamiętać, że długie ich przechowywanie może im szkodzić.

Kiedy parzymy herbate liściastą musimy pamiętać o przestrzeni dla rozwiających się liści, dzięki temu łatwiej absorbują wodę, a tym samym oddają wiele witamin, minerałów, zapachów i aromatów z liści. Podczas parzenia herbaty w torebkach jesteśmy ograniczeni wielkością torebki. Pełna torebka suchych liści nie da nam aromatycznej herbaty.

Czym różni się herbata liściasta od ekspresowej?
Czym różni się herbata liściasta od ekspresowej?

Przez wiele lat przemysł torebek dostosowywał herbatę do torebek. Dzięki wypełnianiu ich pociętą herbatą, powierzchnia parzenia powodowała błyskawiczny efekt w postaci herbacianego naparu. Było to tanie, łatwe i idealne dla przeciętnego pijacza herbaty z mlekiem i cukrem.

Ostatnio przemysł postanowił zacząć dostosowywać torebki do herbaty i zamiast umieszczać płaskie w smaku, połamane, maleńkie liście, zdecydował się na wyższe gatunki herbaty. Torebki zwiększyły się, a liście herbaty zyskały miejsce do rozwinięcia się, dając lepszy napar. Pamiętać jednak trzeba, że torebki w większości przypadków są zrobione z plastiku. O jedwabiu (który zapoczątkował tę metodę) możemy zapomnieć.

Herbata zielona Japan Bancha Isecha
Herbata zielona Japan Bancha Isecha

Mimo wielu innowacyjncyh decyzji, których doczekała się herbata ekspresowa w torebkach w ostatnich latach, smakosze herbaty nadal omijają ją z daleka. Z jednej strony wymieniają tutaj tradycję parzenia herbaty, z drugiej sezonowości, różnice w herbatach z poszczególnych lat z różnych plantacji, które daje tylko herbata liściasta.

Herbata torebkowa musi mieć zestandaryzowany smak. Co roku musi smakować tak samo. Wynika to z faktu, że jest mieszanką herbaty z całego świata. Tutaj liczy się ostateczna cena produktu, a nie jakość i charakter profilu smakowego.

Herbaty liściaste są produkowane z zupełnie przeciwnym zamysłem. Mogą różnić się w zależności od regionu, a nawet pojedynczego ogrodu. Ich smak, zapach i wygląd zmienia się w zależności od roku zbioru. To region, styl przetworzenia (wiele procesów można wykonać w różny sposób) i data zbioru współnie wypływają na smak i aromat herbaty. Dzięki temu mamy o niewspółmiernie większy od torebkowego, wybór smaków herbaty.

Tekst po polsku na podstawie: coffeetea.about.com/od/teaandtisanebasics/a/TeabagsVsLeafTea.htm

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski), opinie

Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym[...]

Crema na kawie: to znak jakości kawy?

Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej[...]

Działanie Yerba Mate, właściwości Yerba Mate

Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]

Świąteczna kawa i herbata z sieciówki to bomba kaloryczna. Zobacz nasze przepisy

Świąteczne herbaty i kawy w sieciowych kawiarniach i fastfoodach potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną. Picie[...]

Przepis na Doodh Pati Chai

Doodh Pati Chai to herbata zaparzana mlekiem z cukrem, a właściwie podgotowywana w mleku. Tradycja[...]

Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru

Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]

Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2013

Krótka relacja ze Święta Herbaty w Cieszynie (Svátek čaje). Zobacz jak było!

Herbata Da Hong Pao oolong

Herbata Da Hong Pao to wyśmienity oolong wysokiej fermentacji o specyficznych, skręconych, ciemnych listkach. Jego[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.