ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czym różni się herbata liściasta od herbaty ekspresowej?

Wiele mówi się o tym, że herbata liściasta jest lepsza od herbaty ekspresowej w torebkach. W obiegowej opinii jest wiele uogólnień i nieścisłości. Co więc odróżnia herbatę liściastą od torebkowej?

Herbata liściasta (liściowa) oznacza herbatę, która składa się z całych, niepołamanych liści. Natomiast herbata torebkowa składa się najczęściej z niskiej jakości herbaty typu Fannings oraz Dust (pył). Odznaczają się one małymi kawałkami liści herbaty, więc podczas parzenia ich powierzchnia jest większa niż herbaty liściastej. Większa powierzchnia to większa szansa, że naturalne olejki eteryczne herbaty (którym zawdzięczamy wspaniały smak) łatwiej wyparowują z połamanych listków, pozostawiając nam nudny, zwietrzały smak. Dlatego dłuższe przechowywanie herbaty w torebkach pozbawia ją świeżości.

Niektóre rodzaje herbaty (w tym wiele japońskich zielonych) podczas produkcji są naturalnie uszkadzane, dlatego warto pamiętać, że długie ich przechowywanie może im szkodzić.

Kiedy parzymy herbate liściastą musimy pamiętać o przestrzeni dla rozwiających się liści, dzięki temu łatwiej absorbują wodę, a tym samym oddają wiele witamin, minerałów, zapachów i aromatów z liści. Podczas parzenia herbaty w torebkach jesteśmy ograniczeni wielkością torebki. Pełna torebka suchych liści nie da nam aromatycznej herbaty.

Czym różni się herbata liściasta od ekspresowej?
Czym różni się herbata liściasta od ekspresowej?

Przez wiele lat przemysł torebek dostosowywał herbatę do torebek. Dzięki wypełnianiu ich pociętą herbatą, powierzchnia parzenia powodowała błyskawiczny efekt w postaci herbacianego naparu. Było to tanie, łatwe i idealne dla przeciętnego pijacza herbaty z mlekiem i cukrem.

Ostatnio przemysł postanowił zacząć dostosowywać torebki do herbaty i zamiast umieszczać płaskie w smaku, połamane, maleńkie liście, zdecydował się na wyższe gatunki herbaty. Torebki zwiększyły się, a liście herbaty zyskały miejsce do rozwinięcia się, dając lepszy napar. Pamiętać jednak trzeba, że torebki w większości przypadków są zrobione z plastiku. O jedwabiu (który zapoczątkował tę metodę) możemy zapomnieć.

Herbata zielona Japan Bancha Isecha
Herbata zielona Japan Bancha Isecha

Mimo wielu innowacyjncyh decyzji, których doczekała się herbata ekspresowa w torebkach w ostatnich latach, smakosze herbaty nadal omijają ją z daleka. Z jednej strony wymieniają tutaj tradycję parzenia herbaty, z drugiej sezonowości, różnice w herbatach z poszczególnych lat z różnych plantacji, które daje tylko herbata liściasta.

Herbata torebkowa musi mieć zestandaryzowany smak. Co roku musi smakować tak samo. Wynika to z faktu, że jest mieszanką herbaty z całego świata. Tutaj liczy się ostateczna cena produktu, a nie jakość i charakter profilu smakowego.

Herbaty liściaste są produkowane z zupełnie przeciwnym zamysłem. Mogą różnić się w zależności od regionu, a nawet pojedynczego ogrodu. Ich smak, zapach i wygląd zmienia się w zależności od roku zbioru. To region, styl przetworzenia (wiele procesów można wykonać w różny sposób) i data zbioru współnie wypływają na smak i aromat herbaty. Dzięki temu mamy o niewspółmiernie większy od torebkowego, wybór smaków herbaty.

Tekst po polsku na podstawie: coffeetea.about.com/od/teaandtisanebasics/a/TeabagsVsLeafTea.htm

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak odkamienić czajnik?

Do naszego zakamienionego czajnika wsypujemy 2 łyżeczki kwasku cytrynowego i zalewamy 500 ml wody. Następnie[...]

Czym różni się herbata English Breakfast od Irish Breakfast i English Afternoon?

Herbata czarna English Breakfast (angielska śniadaniowa) daje mocny napar o pełnym body. Pierwotnie w jej[...]

Czarna herbata z Yunnanu

Herbaty czarne z chińskiej prowincji Yunnan noszą ogólną nazwę Dian Hong. Oznacza ona tyle, co[...]

Jaka herbata najbardziej pobudza

Często mówimy o herbacie mocnej lub słabej. Co jednak powinniśmy rozumieć przez „moc” naparu herbacianego?[...]

Kostki lodu z zielonej herbaty, przepis

Kostki lodu z zielonej herbaty to bardzo dobry sposób na ochłodzenie naszej zielonej herbaty, którą[...]

Czy herbata podnosi cholesterol

Herbata nie podnosi poziomu cholesterolu. Cholesterol występuje w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i jedynie w[...]

Jak dobrze spienić mleko do kawy? Czego użyć zamiast spieniacza?

Dobór mleka zależy od upodobań, możemy sięgnąć po zwierzęce lub roślinne, tłuste lub o obniżonej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.