ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Dong Ding Oolong

Typ liści: Oolong

dong ding oolong-7

Załatwiamy sprawę w pierwszym zdaniu – to jest naprawdę uroczy oolong. Spędziłem już kilka wieczorów parząc tę herbatę i za każdym razem nie zawodzi, a w dodatku ciągle zaskakuje smakowymi niuansami. Smakuje wyśmienicie – zawiera wszystkie przyjemności tajwańskiego oolonga z delikatną karmelową słodyczą, której w tle towarzyszą owocowe i kwiatowe nuty. Wprost cudowna złożoność smaku i aromatu, której można doświadczać podczas wielu parzeń.

Parzenie 1 i 2. (czas 1,5 min i 1 min)

Powoli otwierające się liście powoduje, iż pierwsze dwa napary stanowią osobny rozdział smakowy. Raczej delikatne, stanowią esencję „oolongowości”, słodkawe, egzotycznie kwiatowe, w pełni naturalne. Wszelkie karmelowe i orzechowe nuty dopiero delikatnie zaczynają o sobie dawać znać.

Parzenie 3 i 4. (2 min i 3 min)

W tych dwóch parzeniach ta herbata osiąga pełnię smaku i aromatu. Mocny posmak słodkawo – karmelowy miesza się z mocnymi orzechowi nutami, do tego w posmaku dochodzi do głosu owocowa nuta przywołująca smak śliwki.

Parzenie 5 i 6 (4 min i 5 min)

W tych parzeniach wszystkie przywołane smaki zaczynają się zlewać i żaden z nich nie dominuje specjalnie nad resztą. Tworzą jeden mocny i dobry smak.

O kolejnych parzeniach również można myśleć, można również inaczej rozłożyć proporcje suszu i wody (moje to 5 g na 200 ml, temperatura wody 90 stopni). Ta herbata to idealny materiał do wszelakich eksperymentów parzeniowych, co przy rewelacyjnej jakości stawni jej chyba największą zaletę! Gwarancja wielu przyjemnych siorbiących momentów i poszukiwania ogromnych pokładów poukrywanych w niej smaków.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Terere: właściwości i przepis na zimną yerba mate

Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje[...]

Wąż do fajki wodnej: co wybrać

Jednym z bardzo ważnych elementów wpływających na jakość palenia fajki jest wąż. Potrafi na przykład[...]

Przepis na Masala Chai rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem, porady

Żeby przygotować Masala Chaj potrzebujemy specjalną mieszankę, można dostać różne na rynku i również przepisów[...]

Koła smaku opisujące herbatę

Lista czynników wpływających na smak herbaty jest bardzo długa. W zasadzie, w każdym momencie herbacianego[...]

Herbata z prowincji Darjeeling, Steinthal: parzenie, opinie

Ogród Steinthal jest jednym z ponad 80 słynnych indyjskich ogrodów herbacianych. Położony jest w zachodniej[...]

Delter Coffee Press – opis

Delter coffee press jest kolejnym sprzętem starającym się sprostać oczekiwaniom świadomych konsumentów kawy. Tym razem[...]

Czajnik Sencor SWK-1900 z regulacją temperatury dla herbaciarzy, opinie

Dla kogo czajnik z regulacją temperatury? Dla osób pijących dużo herbat i to różnych herbat.[...]

Mrożona herbata na bazie słodkiego mango

8 łyżeczek herbaty owocowej słodkie mango zalać wrzącą wodą w litrowym dzbanku, dodać starty imbir[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.