ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Dong Ding Oolong

Typ liści: Oolong

dong ding oolong-7

Załatwiamy sprawę w pierwszym zdaniu – to jest naprawdę uroczy oolong. Spędziłem już kilka wieczorów parząc tę herbatę i za każdym razem nie zawodzi, a w dodatku ciągle zaskakuje smakowymi niuansami. Smakuje wyśmienicie – zawiera wszystkie przyjemności tajwańskiego oolonga z delikatną karmelową słodyczą, której w tle towarzyszą owocowe i kwiatowe nuty. Wprost cudowna złożoność smaku i aromatu, której można doświadczać podczas wielu parzeń.

Parzenie 1 i 2. (czas 1,5 min i 1 min)

Powoli otwierające się liście powoduje, iż pierwsze dwa napary stanowią osobny rozdział smakowy. Raczej delikatne, stanowią esencję „oolongowości”, słodkawe, egzotycznie kwiatowe, w pełni naturalne. Wszelkie karmelowe i orzechowe nuty dopiero delikatnie zaczynają o sobie dawać znać.

Parzenie 3 i 4. (2 min i 3 min)

W tych dwóch parzeniach ta herbata osiąga pełnię smaku i aromatu. Mocny posmak słodkawo – karmelowy miesza się z mocnymi orzechowi nutami, do tego w posmaku dochodzi do głosu owocowa nuta przywołująca smak śliwki.

Parzenie 5 i 6 (4 min i 5 min)

W tych parzeniach wszystkie przywołane smaki zaczynają się zlewać i żaden z nich nie dominuje specjalnie nad resztą. Tworzą jeden mocny i dobry smak.

O kolejnych parzeniach również można myśleć, można również inaczej rozłożyć proporcje suszu i wody (moje to 5 g na 200 ml, temperatura wody 90 stopni). Ta herbata to idealny materiał do wszelakich eksperymentów parzeniowych, co przy rewelacyjnej jakości stawni jej chyba największą zaletę! Gwarancja wielu przyjemnych siorbiących momentów i poszukiwania ogromnych pokładów poukrywanych w niej smaków.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Assam, region w Indiach

Assam. Leżący u stóp Himalajów stan w północno-wschodnich Indiach. Region Assam słynie z uprawy herbaty[...]

Dzień terere yerba mate

Terere to zimne parzenie yerba mate. Tak można by najprościej opisać ten narodowy napój w[...]

Jak zrobić terere, jak zrobić yerba mate na zimno?

Tradycyjne terere powinno się przyrządzać w Guampa, czyli w rogu lub kopycie bydlęcym. Nic jednak[...]

Ile łyżeczek herbaty parzyć, jaką ilością wody zaparzać herbatę?

Często zdarza się Wam parzyć herbatę, a efekty nie są zadowalające? Herbata jest słaba, wodnista[...]

1 Comments

Herbata Big-Active (Bio-Active) Pu-erh z cytryną, Oxalis Pu-erh Fitness: porównanie, recenzja, opinie

Herbata Big-Active (Bio-Active) Pu-erh z cytryną vs Oxalis Pu-erh Fitness. Sprawdziliśmy te dwie herbaty w[...]

Herbata żółta. Czar żółtej herbaty

W Polsce Żółte herbaty są najmniej znane, dlaczego? Głównie tłumaczy się to ich wysoką ceną,[...]

Herbata w Hiszpanii

Sprawę od początku trzeba przedstawić jasno - Hiszpania to nie jest kraj herbaciany. Nie ma[...]

Parzenie zielonej herbaty: Kyoto Kukicha

Znakomity słomkowy, orzeźwiający napar! Przepiękna zieleń tej herbaty i zapach działały na wszystkie zmysły. Trzy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.