ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Gaiwan

Wywodzący się z Chin zestaw do parzenia herbaty. Jest to nic innego jak czarka z wieczkiem (gai – wieczko, wan – czarka). Gaiwan może występować w różnych formach i być wykonany z różnych materiałów. Klasycznie dzieli się gaiwany na dwie grupy. Gaiwany duże, mające również podstawkę i często mały dziobek do nalewania niejednokrotnie zaopatrzony w specjalny grzebień filtrujący napar. Gaiwany małe są zdecydowanie mniejsze i pozbawione podstawki, posiadają również szerszy brzeg czarki za który tę wersję gaiwana chwyta się przy nalewaniu. Gaiwan jest często elementem zestawu gong fu cha ale częściej używany jest samodzielnie.

Samo naczynie wywodzi się z dynastii Ming w latach 1368 – 1644. Jako pierwszy opisał je wielki mistrz herbaty Lu Yu. Inne źródła podają, że używa się go już od 1350 roku. Innymi nazwami gaiwana są pinyin lub gàibēi. Duży Gaiwan symbolizować ma trzy sfery świata. Wieczko – niebo, podstawka – ziemię a czarka świat ludzi bądź samego człowieka. Czasem porównywany jest także do serca, w którym parzy się herbata.

Użycie Gaiwana nie jest trudne. Należy użyć nieco więcej suszu herbacianego i parzyć go nieco krócej niż w normalnych warunkach. Gaiwan stosowany powinien być zwłaszcza do oolongów dzięki czemu po kolejnych parzeniach czarka powinna być wypełniona liśćmi. Po zaparzeniu herbatę należy zlać lub w przypadku mniejszych gajwanów wypić wprost z czarki gajwana. Chwycić należy gajwan trzema palcami. W przypadku Gaiwana dużego kciuk przytrzymuje na środku wieczko a palce wskazujący i środkowy wsuwa się pod spodek i w ten sposób całość podnosi się i przechyla. W przypadku Gaiwana małego kciukiem i palcem środkowym chwytamy wywinięty i szeroki brzeg czarki, a palcem wskazującym przytrzymujemy wieczko w czasie przechylania. Gaiwan jako narzędzie do degustacji herbaty daje szerokie możliwości cieszenia się wieloma aspektami herbaty. Dzięki specjalnej konstrukcji ułatwia ocenę liści po poszczególnych parzeniach, wieczko natomiast służące jako niuchar pozwala wygodnie cieszyć się zapachem herbaty. Nie bez znaczenia jest niewielka pojemność Gaiwana co pozwala zaparzyć herbatę wielokrotnie. Zwłaszcza oolongi, które można parzyć kilka a nawet kilkanaście razy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zrobić terere, jak zrobić yerba mate na zimno?

Tradycyjne terere powinno się przyrządzać w Guampa, czyli w rogu lub kopycie bydlęcym. Nic jednak[...]

Prowincja Sychuan: historia herbaty w Chinach

Syczuan jest prowincją w południowo-zachodnich Chinach, która uchodzi za kolebkę upraw herbacianych w całych Chinach.[...]

Rooibos tea: produkcja. Jak produkowany jest rooibos? Uprawy

Uprawiany rooibos żyje około 6 lat z czego 4 lata to okres zbierania plonów. Sama[...]

Co powinna mieć w sobie dobra owocowa herbata? Jakiej herbaty unikać w sklepie?

Należy unikać herbaty owocowej, która ma w składzie aspartam. Zbyt duże spożycie aspartamu może wywoływać[...]

Jak dobrze zaparzyć kawę za pomocą syfonu? Porady

Syfon do kawy obok Aeropresu, drippera i Chemexu stał się symbolem kawiarni trzeciofalowych i nowoczesnego,[...]

Herbata na prezent. Co wybrać?

Jeśli mamy do czynienia z kimś, kto pija herbaty aromatyzowane i uda nam się ustalić[...]

Herbata oolong – poradnik

Kolorów herbaty jak wiadomo jest sześć. Nie zawsze jest to takie oczywiste, a czasem niezbędne[...]

10 wielkich herbat chińskich

Dziesięć wielkich herbat to lista zawierająca najsłynniejsze i najbardziej cenione herbaty chińskie. Tradycja przygotowywania spisu[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.