ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Gaiwan

Wywodzący się z Chin zestaw do parzenia herbaty. Jest to nic innego jak czarka z wieczkiem (gai – wieczko, wan – czarka). Gaiwan może występować w różnych formach i być wykonany z różnych materiałów. Klasycznie dzieli się gaiwany na dwie grupy. Gaiwany duże, mające również podstawkę i często mały dziobek do nalewania niejednokrotnie zaopatrzony w specjalny grzebień filtrujący napar. Gaiwany małe są zdecydowanie mniejsze i pozbawione podstawki, posiadają również szerszy brzeg czarki za który tę wersję gaiwana chwyta się przy nalewaniu. Gaiwan jest często elementem zestawu gong fu cha ale częściej używany jest samodzielnie.

Samo naczynie wywodzi się z dynastii Ming w latach 1368 – 1644. Jako pierwszy opisał je wielki mistrz herbaty Lu Yu. Inne źródła podają, że używa się go już od 1350 roku. Innymi nazwami gaiwana są pinyin lub gàibēi. Duży Gaiwan symbolizować ma trzy sfery świata. Wieczko – niebo, podstawka – ziemię a czarka świat ludzi bądź samego człowieka. Czasem porównywany jest także do serca, w którym parzy się herbata.

Użycie Gaiwana nie jest trudne. Należy użyć nieco więcej suszu herbacianego i parzyć go nieco krócej niż w normalnych warunkach. Gaiwan stosowany powinien być zwłaszcza do oolongów dzięki czemu po kolejnych parzeniach czarka powinna być wypełniona liśćmi. Po zaparzeniu herbatę należy zlać lub w przypadku mniejszych gajwanów wypić wprost z czarki gajwana. Chwycić należy gajwan trzema palcami. W przypadku Gaiwana dużego kciuk przytrzymuje na środku wieczko a palce wskazujący i środkowy wsuwa się pod spodek i w ten sposób całość podnosi się i przechyla. W przypadku Gaiwana małego kciukiem i palcem środkowym chwytamy wywinięty i szeroki brzeg czarki, a palcem wskazującym przytrzymujemy wieczko w czasie przechylania. Gaiwan jako narzędzie do degustacji herbaty daje szerokie możliwości cieszenia się wieloma aspektami herbaty. Dzięki specjalnej konstrukcji ułatwia ocenę liści po poszczególnych parzeniach, wieczko natomiast służące jako niuchar pozwala wygodnie cieszyć się zapachem herbaty. Nie bez znaczenia jest niewielka pojemność Gaiwana co pozwala zaparzyć herbatę wielokrotnie. Zwłaszcza oolongi, które można parzyć kilka a nawet kilkanaście razy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata: dlaczego nie czaj? Pochodzenie polskiego słowa herbata

Od lat herbata była znana jako zioło lecznicze, a nie jako napój codziennego użytku (a[...]

Jak poprawić smak yerba mate?

My chcemy dziś zastanowić się jak wpłynąć na smak yerba matę, który nie do końca[...]

Picie herbaty pomaga redukować masę ciała, wpływa dobrze na serce i spowalnia postępującego raka prostaty

Najnowsze badania wykazały, że herbata może pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała (a także ją[...]

Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?

Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że[...]

Oznaczenie gatunków herbat o całych liściach

Oznaczenie gatunków herbat Mając podstawową wiedzę o literowych oznaczeniach możemy przejść do kombinacji liter oznaczających[...]

Kombucha – jak zrobić grzyb herbaciany?

Przygotowujemy napar z naszej ulubionej herbaty. Może to być dowolna mieszanka lub herbata czysta w[...]

Herbaciarnia Asia Bydgoszcz

Herbaciarnia Asia Bydgoszcz dane kontaktowe: telefon: 52 348 70 93, adres: Bydgoszcz, ul. Wełnaniy Rynek[...]

Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate

Są wśród nas osoby, które nie lubią bądź nie mogą przyjmować kofeiny. Dzieje się tak[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.