ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Po katastrofie elektrowni jądrowej Fukushima w 2011 roku, wielu czytelników Czajnikowy.pl ma wątpliwości, czy japońska herbata jest bezpieczna i można ją pić bez obaw o zdrowie. Uspokajamy, herbata jest dokładnie badana już w samej Japonii, a do Europy dociera tylko bezpieczna herbata.

Restrykcyjne normy aktywności promieniotwórczej herbaty

Japońskie normy aktywności promieniotwórczej są tak samo restrykcyjne jak w Unii Europejskiej (500 Bq/kg). Dla porównania w USA, aktywność promieniotwórcza produktów wprowadzonych na rynek może być ponad dwa razy większa (1200 Bq/kg), a Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustawiła limit wynoszący 1000 Bq/kg.

Herbata z bezpiecznych regionów Japonii

Właściwie napar z liści japońskiej herbaty jest bezpieczny bez względu na region, z którego pochodzi. Kumamoto, Miyazaki, Kagoshima, Yame to prefektury, w których świeże liście herbaty nie przekraczają dopuszczalnych norm.

Kontrowersyjna jest tylko Shizuoka, bo tutaj napar i przetworzone liście są bezpieczne, jednak odradza się spożywanie liści w całości (herbata Matcha). Prefektura ta produkuje jednak głównie herbaty na rynek japoński.

Należy potraktować powyższe informacje jedynie jako ciekawostkę, bo na europejskim rynku nie spotkamy herbaty nie przebadanej co najmniej dwukrotnie.

Ministerstwo Zdrowia w Japonii na bieżąco monitoruje aktywność promieniotwórczą herbaty

Ministry of Healf, Labour and Welfare co tydzień na swojej stronie internetowej (hlw.go.jp/english) publikuje obszerne raporty, w których znajdziemy aktywność promieniotwórczą różnych produktów spożywczych (w tym herbaty).

Raport Ministerstwa Zdrowia w Japonii dotyczący promieniotwórczości herbaty (2014 r.)
Raport Ministerstwa Zdrowia w Japonii dotyczący promieniotwórczości herbaty (2014 r.)

Najnowszy raport Ministerstwa Zdrowia w Japonii z czerwca 2014 r. mówi sam za siebie. W większości przypadków aktywność promieniotwórcza cezu w naparze i liściach japońskiej herbaty wynosi poniżej 2 Bq/kg, a więc jest 250 razy mniejsza od dopuszczalnej normy.

Źródło: mhlw.go.jp/english/topics/2011eq/index_food_radioactive.html, teamuse.com/article_110701.html

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Pył w yerba mate. Jak pozbyć się pyłu? Co zrobić z pyłem

Yerba mate bez pyłu jest dla dzieci i dla gringos - czyli przyjezdnych białych. Tak[...]

Bombilla do yerba mate: stalowa, niklowana, bambusowa, alpaka, srebrna

Bombilla może być wykonana z wielu różnych materiałów. Od różnych metali przez plastik, drewno, aż[...]

Ciepła herbata uspokaja, chociaż ma właściwości pobudzające: badania 2020

Naukowcy z City University London w najnowszych badaniach dowiedli, że ciepła herbata pomaga zredukować stres[...]

Jak parzyć czystek? Opinie lekarzy i przeciwskazania

Czystek to najbogatsza w przeciwutleniacze roślina występująca w Europie, a jej właściwości prozdrowotne znane są[...]

Świąteczna herbata po karaibsku: Sorrel

Co ma wspólnego szczaw z Bożym Narodzeniem na Jamajce i innych karaibskich wyspach? Całkiem sporo[...]

Wstęp do parzenia herbaty

Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]

Degustator herbaty – analiza sensoryczna (część 1)

Sensorysta to dość mało znany zawód. Niewielu jest także samych sensorystów, a tak na dobrą[...]

Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej

Rozpuszczalna kawa to genialny wynalazek umożliwiający w prosty sposób sięgnięcie po ukochany napar nawet w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.