ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Po katastrofie elektrowni jądrowej Fukushima w 2011 roku, wielu czytelników Czajnikowy.pl ma wątpliwości, czy japońska herbata jest bezpieczna i można ją pić bez obaw o zdrowie. Uspokajamy, herbata jest dokładnie badana już w samej Japonii, a do Europy dociera tylko bezpieczna herbata.

Restrykcyjne normy aktywności promieniotwórczej herbaty

Japońskie normy aktywności promieniotwórczej są tak samo restrykcyjne jak w Unii Europejskiej (500 Bq/kg). Dla porównania w USA, aktywność promieniotwórcza produktów wprowadzonych na rynek może być ponad dwa razy większa (1200 Bq/kg), a Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustawiła limit wynoszący 1000 Bq/kg.

Herbata z bezpiecznych regionów Japonii

Właściwie napar z liści japońskiej herbaty jest bezpieczny bez względu na region, z którego pochodzi. Kumamoto, Miyazaki, Kagoshima, Yame to prefektury, w których świeże liście herbaty nie przekraczają dopuszczalnych norm.

Kontrowersyjna jest tylko Shizuoka, bo tutaj napar i przetworzone liście są bezpieczne, jednak odradza się spożywanie liści w całości (herbata Matcha). Prefektura ta produkuje jednak głównie herbaty na rynek japoński.

Należy potraktować powyższe informacje jedynie jako ciekawostkę, bo na europejskim rynku nie spotkamy herbaty nie przebadanej co najmniej dwukrotnie.

Ministerstwo Zdrowia w Japonii na bieżąco monitoruje aktywność promieniotwórczą herbaty

Ministry of Healf, Labour and Welfare co tydzień na swojej stronie internetowej (hlw.go.jp/english) publikuje obszerne raporty, w których znajdziemy aktywność promieniotwórczą różnych produktów spożywczych (w tym herbaty).

Raport Ministerstwa Zdrowia w Japonii dotyczący promieniotwórczości herbaty (2014 r.)
Raport Ministerstwa Zdrowia w Japonii dotyczący promieniotwórczości herbaty (2014 r.)

Najnowszy raport Ministerstwa Zdrowia w Japonii z czerwca 2014 r. mówi sam za siebie. W większości przypadków aktywność promieniotwórcza cezu w naparze i liściach japońskiej herbaty wynosi poniżej 2 Bq/kg, a więc jest 250 razy mniejsza od dopuszczalnej normy.

Źródło: mhlw.go.jp/english/topics/2011eq/index_food_radioactive.html, teamuse.com/article_110701.html

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zrobić samemu naturalne herbaciane kosmetyki?

O tym, że herbata zawiera wiele bardzo zdrowych składników dla naszego ciała wiadomo od dawna.[...]

Herbata z bursztynu na wzmocnienie odporności. Bursztyn na zdrowie

Nalewka i napar z bursztynu stosowana była już od starożytności dla oczyszczenia i wzmocnienia ciała.[...]

Jaka jest najlepsza woda do parzenia kawy i herbaty?

Z roli jakości wody do parzenia herbaty zdawali sobie sprawę nawet dawni mistrzowie herbaciani, jak[...]

Bombilla do yerba mate: stalowa, niklowana, bambusowa, alpaka, srebrna

Bombilla może być wykonana z wielu różnych materiałów. Od różnych metali przez plastik, drewno, aż[...]

Przegląd yerba mate: Playadito (ostrokrzew paragwajski), opinie

Smak i aromat yerba mate z kooperatywy Liebig dla wielu osób pozostawia sporo do życzenia.[...]

Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]

Kawa po turecku z tygielka, porady, przepis

Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy.[...]

Herbata mleczny oolong jako mrożona herbata z lodami waniliowymi

Herbata mleczny oolong to nie tylko wielokrotne parzenie w gaiwanie, ale także pomysł na przepyszną[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.