Herbata Zielona Genmaicha
Tradycyjna japońska herbata produkowana obecnie również w Chinach. Jest to herbata przygotowana na bazie Senchy, czasem Banchy z dodatkiem prażonego ryżu lub prosa w zależności od typu Genmaichy. Popularna jest także Genmaicha iri Matcha, czyli Genmaicha zmieszana ze sproszkowaną herbatą matcha, dzięki czemu zwiększa się zawartość kofeiny w naparze oraz smak i wygląd naparu stając się bardziej zielony i mętny.
Nazwa Genmaicha oznacza herbatę z prażonym (lub ciemnym) ryżem. Sama mieszanka powstała w niższych warstwach społecznych, gdzie biedoty nie było stać na herbatę. Używano zatem ryżu lub prosa jako wypełniacza pozwalającym zaoszczędzić na suszu herbacianym.
Genmaicha nazywana jest czasem herbatą popcornową ponieważ czasem ryż w czasie prażenia pęka i przypomina nieco popcorn. Nie jest to jednak zbyt pożądana cecha. Lepsze genmaiche cechuje zawartość całych, krótkich ziaren ryżu w kolorze karmelowym.
Herbatę tę parzy się różnie w zależności od typu. Przeciętnie jednak używa się wody o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza, parzenie trwa od 45 sekund do 3 minut. Można ją oczywiście parzyć wielokrotnie.
Napar cechuje przyjemny aromat prażonego ryżu i smak porównywany do orzechów lub kasztanów. Kolor naparu zwykle jest słomiano żółty.
Genmaicha zawiera mniej kofeiny ponieważ sama mieszanka zawiera mniej herbaty przez obecność ryżu. Lubiana jest szczególnie do posiłków lub po posiłkach. Poprawia apetyt i trawienie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh: część 2
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh. Pu-erh czerwona herbata rodzaje przygotowanie.
kwi
Dlaczego kawa jest kwaśna? Kwaśność a kwasowość kawy
Kiedy zapytasz przypadkowo wybraną osobę jaką lubi kawę, w większości przypadków odpowie: NIE KWAŚNĄ! Równolegle[...]
mar
Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3
Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!
Jak poprawić smak yerba mate?
My chcemy dziś zastanowić się jak wpłynąć na smak yerba matę, który nie do końca[...]
mar
Dobra herbata na mieście? Łatwo ją zepsuć!
Herbata coraz bardziej zyskuje na popularności, ale napić się dobrej filiżanki herbaty "na mieście" wcale[...]
kwi
Latte art – wzory krok po kroku: tulipan
Aby wykonać latte art tulipan, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]
mar
Zielona herbata początkowo wydawała się ohydna, ale nie zniechęciłem się: pisze nasz czytelnik
Osobom zniechęconym radzę się nie poddawać. Jedna źle zaparzona herbata nie powinna budować naszego zdania[...]
lip
Herbata zielona Hojicha Isecha, opinie
Prażenie liści zielonej herbaty za każdym razem daje zaskakujące efekt. Nawet zagorzali przeciwnicy zielonej herbaty[...]
lis