Herbata Zielona Genmaicha
Tradycyjna japońska herbata produkowana obecnie również w Chinach. Jest to herbata przygotowana na bazie Senchy, czasem Banchy z dodatkiem prażonego ryżu lub prosa w zależności od typu Genmaichy. Popularna jest także Genmaicha iri Matcha, czyli Genmaicha zmieszana ze sproszkowaną herbatą matcha, dzięki czemu zwiększa się zawartość kofeiny w naparze oraz smak i wygląd naparu stając się bardziej zielony i mętny.
Nazwa Genmaicha oznacza herbatę z prażonym (lub ciemnym) ryżem. Sama mieszanka powstała w niższych warstwach społecznych, gdzie biedoty nie było stać na herbatę. Używano zatem ryżu lub prosa jako wypełniacza pozwalającym zaoszczędzić na suszu herbacianym.
Genmaicha nazywana jest czasem herbatą popcornową ponieważ czasem ryż w czasie prażenia pęka i przypomina nieco popcorn. Nie jest to jednak zbyt pożądana cecha. Lepsze genmaiche cechuje zawartość całych, krótkich ziaren ryżu w kolorze karmelowym.
Herbatę tę parzy się różnie w zależności od typu. Przeciętnie jednak używa się wody o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza, parzenie trwa od 45 sekund do 3 minut. Można ją oczywiście parzyć wielokrotnie.
Napar cechuje przyjemny aromat prażonego ryżu i smak porównywany do orzechów lub kasztanów. Kolor naparu zwykle jest słomiano żółty.
Genmaicha zawiera mniej kofeiny ponieważ sama mieszanka zawiera mniej herbaty przez obecność ryżu. Lubiana jest szczególnie do posiłków lub po posiłkach. Poprawia apetyt i trawienie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Jak przygotować litr zimnej, orzeźwiającej kawy na letnie upalne dni? Będziemy potrzebowali dużego, czystego naczynia.[...]
cze
Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie
Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]
1 Comments
maj
Test herbat Healthcare and Beauty
Przeprowadziliśmy test smaku i składu herbaty marki Healthcare and Beauty. Herbaty sprzedawane w opakowaniach po[...]
sie
Ciśnieniowe parzenie herbaty
Jak zabrać się do parzenia herbaty w ekspresie ciśnieniowym? Przede wszystkim potrzebna nam jest odpowiednia[...]
lis
Tauron Nowa Muzyka: Czajnikowy serwował herbatę!
23 i 24 sierpnia ekipa Czajnikowy.pl dostarczała ciepłą herbatę dla zmarzniętych uczestników Festiwalu Tauron Nowa[...]
sie
Herbata z odchodów robaków
Istnieje pewna herbata, która budzi mieszane uczucia nawet wśród zaprawionych herbaciarzy. Jest to jedna z[...]
wrz
Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii
Goishicha to herbata japońska pochodząca z Otoyo w prefekturze Kochi. Jest to herbata fermentowana, której[...]
mar
Prasowana koreańska herbata Ddok Cha
Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]
wrz