ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona

Herbata zielona to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane utlenianiu, czyli procesowi łączenia się pierwiastków i związków chemicznych z tlenem. Świeżo zebrane zielone listki są suszone i podgrzewane, co zapobiega rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych (liście pozostają zielone).

Parzenie herbaty zielonej

Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka zielonej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia waha się w zależności od rodzaju i jakości zielonej herbaty między 60°C a 90°C. Czas parzenia to najczęściej 2-3 minuty.

Zielona herbata Bancha
Herbata zielona Bancha

Im lepsza jakość liści tym temperatura parzenia może być niższa, dla wysokiej jakości herbaty Gyokuro wynosi 60°C. Jeżeli chcemy zwiększyć moc herbacianego naparu należy użyć więcej liści, a nie wydłużać czas parzenia, bo zielona herbata może się przeparzyć (jest wtedy gorzka i cierpka). Przy zbyt długim parzeniu wytrąca się tanina i garbniki, które neutralizuje kofeinę

Zieloną herbatę możemy parzyć wielokrotnie (dwa, trzy a nawet cztery razy). Należy wydłużać każde kolejne parzenie o następne 30-60 sekund. Uznaje się, że drugie parzenie jest najlepsze.

Właściwości herbaty zielonej

Pierwsze parzenie zielonej herbaty jest najbardziej pobudzające, bo napar zawiera dużo teiny, a kolejne są coraz słabsze. Właściwości zielonej herbaty:

  • jest bakteriobójcza,
  • pobudza do wydzielania soków trawiennych,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi,
  • fluor chroni zęby przed próchnicą,
  • garbniki zapobiegają nowotworom,
  • jest moczopędna,
  • zawiera witaminy C,E i B, sole mineralne,
  • przyspiesza metabolizm.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jakie są rodzaje herbat

Na pytanie: „jakie są rodzaje herbat” można odpowiedzieć prosto lub zawile i to na wiele[...]

Mrożona Herbata: Hibiskus z Pianką prawie jak Piwo

Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Hibiskusa i zalewamy zimną wodą. Całość odstawiamy do lodówki[...]

Taiping Houkui. Herbata zielona Tai Ping Houkui o wielkich liściach

Taiping Houkui to jedna z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W Chinach jest znana od[...]

Poncz z herbaty. Przepis na najlepszy poncz. Świąteczne Wydanie Czajnikowy.pl

Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą,[...]

Herbata w Rosji

Picie herbaty to ceremonia tradycyjna i święta dla każdego rosyjskiego domu. Parzy się herbatę czarną,[...]

Przegląd yerba mate: Kraus (ostrokrzew paragwajski), opinie

W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje[...]

Teabomb. Cukrowa kula z herbatą w środku! #teabomb

Jeśli, tak jak my, użyjecie po prostu białego cukru to uzyskacie nieprzezroczystą i białą kulę,[...]

Jak smakuje herbata?

Leciutkie herbaty białe słyną z aromatu siana i ziół. Spotkamy tu słodycz i aromat miodu,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.