ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona

Herbata zielona to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane utlenianiu, czyli procesowi łączenia się pierwiastków i związków chemicznych z tlenem. Świeżo zebrane zielone listki są suszone i podgrzewane, co zapobiega rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych (liście pozostają zielone).

Parzenie herbaty zielonej

Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka zielonej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia waha się w zależności od rodzaju i jakości zielonej herbaty między 60°C a 90°C. Czas parzenia to najczęściej 2-3 minuty.

Zielona herbata Bancha
Herbata zielona Bancha

Im lepsza jakość liści tym temperatura parzenia może być niższa, dla wysokiej jakości herbaty Gyokuro wynosi 60°C. Jeżeli chcemy zwiększyć moc herbacianego naparu należy użyć więcej liści, a nie wydłużać czas parzenia, bo zielona herbata może się przeparzyć (jest wtedy gorzka i cierpka). Przy zbyt długim parzeniu wytrąca się tanina i garbniki, które neutralizuje kofeinę

Zieloną herbatę możemy parzyć wielokrotnie (dwa, trzy a nawet cztery razy). Należy wydłużać każde kolejne parzenie o następne 30-60 sekund. Uznaje się, że drugie parzenie jest najlepsze.

Właściwości herbaty zielonej

Pierwsze parzenie zielonej herbaty jest najbardziej pobudzające, bo napar zawiera dużo teiny, a kolejne są coraz słabsze. Właściwości zielonej herbaty:

  • jest bakteriobójcza,
  • pobudza do wydzielania soków trawiennych,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi,
  • fluor chroni zęby przed próchnicą,
  • garbniki zapobiegają nowotworom,
  • jest moczopędna,
  • zawiera witaminy C,E i B, sole mineralne,
  • przyspiesza metabolizm.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?

Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]

2 Comments

Nestea Lemon Light: opinie, recenzja

Nestea Light Lemon ma przyjemny lekko brązowy kolor… niestety na tym kończą się przyjemności. Chyba,[...]

Wyścigi kliprów z herbatą

Gdy Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska trzymała w ręku monopol na handel z Azją rozwijała się intensywnie[...]

Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym

Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie[...]

Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #3

Kardamon to roślina spokrewniona z imbirem i tak jak w przypadku imbiru jest popularnym dodatkiem[...]

Termos na Yerba Mate, Yerbomos, dobry sposób na Mate w plenerze

Dziś chciałem Wam pokazać połączenie matero z termosem, czyli Yerbomos. Na dole mamy wielowarstwową ściankę,[...]

4 Comments

Fannings, oznaczenie jakości herbaty

Fannings to oznaczenie jakości herbaty. Często stosowane z innymi literowymi kodami. Grupa ta wtedy określana[...]

Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę z Yerba Mate Instant domowym sposobem, porady

Yerba Mate Pajarito Instant zgodnie z przepisem powinno się parzyć na ciepło, ale z naszych[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.