Herbata żółta
Liście żółtej herbaty pochodzą z rośliny Camellia sinensis. Od innych herbat odróżnia je przede wszystkim proces produkcji a ściślej proces fermentacji. Podczas gdy inne herbaty fermentowane w różnym stopniu od herbat białych po czarne poddane są procesowi fermentacji enzymatycznej, herbata żółta przechodzi fermentację nieenzymatyczną. Polega ona przede wszystkim na tym, że zebrane liście poddane są podgrzewaniu co prowadzi do zniszczenia enzymów w nich zawartych. Następnie liście są moczone i poddane procesowi podobnemu nieco do kiszenia nazywanego po chińsku men dui gdzie zachodzi fermentacja nieenzymatyczna, która zmienia ich właściwości i kolor.
Historia herbaty żółtej
Historia żółtej herbaty nie jest całkiem jasna. Legenda głosi, że była to herbata zarezerwowana pod karą śmierci jedynie dla cesarskiego dworu, lub nawet jedynie dla cesarskich ust. Nie jest jednak pewne czy to była herbata żółta jaką znamy dziś z dwóch przyczyn. Po pierwsze w dawnych czasach kolor żółty uważany był za cesarski i nazywano nim rzeczy przeznaczone dla dworu cechujące się najwyższą jakością. Można więc przypuszczać, że herbatą żółtą była nazywana każda herbata, która była dość dobra by zaszczycić cesarskie stoły. Po drugie zaś przepis przygotowania herbaty żółtej zaginął i został odtworzony w latach 80 ubiegłego wieku. Nie wiadomo jednak jak dokładnie udało się ów proces odtworzyć i jak bardzo dzisiejsze żółte herbaty przypominają te cesarskie.
Liście herbaty żółtej
Liście herbaty żółtej są ciemno zielone i mają lekko żółtawy odcień zwłaszcza widoczny na wewnętrznej stronie liścia, napar natomiast jest słomiano żółty odbijający na swej powierzchni białe ścianki naczynia w kolorze blado-różowym co jest dla tej herbaty wyjątkowe. Smak herbaty można opisać jako lekko cierpki i słodowy, pozostawia słodkawy posmak, a zapach ma intensywny i bardzo charakterystyczny lekko orzeźwiający.
Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka żółtej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia wynosi 80°C. Czas parzenia to najczęściej 3 minuty.
Właściwości herbaty żółtej
- ma właśności tonizujące, przywraca siły i orzeźwia
- sprzyja trawieniu,
- wiąże toksyny oraz pomaga usunąć zbędne substancje z ciała,
- zawiera niewiele kofeiny poniżej 1%
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Bancha
Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących[...]
maj
Yerba mate suave
Yerba Mate: Suave. Oznaczenie typu yerba mate cechującej się dużymi listkami i ograniczoną zawartością kofeiny.[...]
mar
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui – płaska herbata
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W[...]
paź
Tea Brewers Cup 2014 Kraków relacja
16 sierpnia 2014 r. wspólnymi siłami z Kafo Kawiarnią i Coffee Profficiency zorganizowaliśmy pierwsze w[...]
sie
Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate
Są wśród nas osoby, które nie lubią bądź nie mogą przyjmować kofeiny. Dzieje się tak[...]
sty
Japonia okiem herbacianego turysty (część 1)
Zaczynając zagłębiać się w herbaciany świat miałam jako taką wizję herbat japońskich oraz samej Japonii.[...]
lis
6 najlepszych sposobów na parzenie herbaty
W Polsce kultura herbaciana nigdy nie święciła wielkich triumfów, nie miała okazji się rozwinąć i[...]
kwi
Rodzaje yerba mate: chimarrao, argentyńska, paragwajska, urugwajska
Co kraj to obyczaj. Okazuje się także, że co kraj to yerba mate. Nie trzeba[...]
1 Comments
lis