ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata żółta

Liście żółtej herbaty pochodzą z rośliny Camellia sinensis. Od innych herbat odróżnia je przede wszystkim proces produkcji a ściślej proces fermentacji. Podczas gdy inne herbaty fermentowane w różnym stopniu od herbat białych po czarne poddane są procesowi fermentacji enzymatycznej, herbata żółta przechodzi fermentację nieenzymatyczną. Polega ona przede wszystkim na tym, że zebrane liście poddane są podgrzewaniu co prowadzi do zniszczenia enzymów w nich zawartych. Następnie liście są moczone i poddane procesowi podobnemu nieco do kiszenia nazywanego po chińsku men dui gdzie zachodzi fermentacja nieenzymatyczna, która zmienia ich właściwości i kolor.

Historia herbaty żółtej

Historia żółtej herbaty nie jest całkiem jasna. Legenda głosi, że była to herbata zarezerwowana pod karą śmierci jedynie dla cesarskiego dworu, lub nawet jedynie dla cesarskich ust. Nie jest jednak pewne czy to była herbata żółta jaką znamy dziś z dwóch przyczyn. Po pierwsze w dawnych czasach kolor żółty uważany był za cesarski i nazywano nim rzeczy przeznaczone dla dworu cechujące się najwyższą jakością. Można więc przypuszczać, że herbatą żółtą była nazywana każda herbata, która była dość dobra by zaszczycić cesarskie stoły. Po drugie zaś przepis przygotowania herbaty żółtej zaginął i został odtworzony w latach 80 ubiegłego wieku. Nie wiadomo jednak jak dokładnie udało się ów proces odtworzyć i jak bardzo dzisiejsze żółte herbaty przypominają te cesarskie.

Liście herbaty żółtej

Liście herbaty żółtej są ciemno zielone i mają lekko żółtawy odcień zwłaszcza widoczny na wewnętrznej stronie liścia, napar natomiast jest słomiano żółty odbijający na swej powierzchni białe ścianki naczynia w kolorze blado-różowym co jest dla tej herbaty wyjątkowe. Smak herbaty można opisać jako lekko cierpki i słodowy, pozostawia słodkawy posmak, a zapach ma intensywny i bardzo charakterystyczny lekko orzeźwiający.

Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka żółtej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia wynosi 80°C. Czas parzenia to najczęściej 3 minuty.

Właściwości herbaty żółtej

  • ma właśności tonizujące, przywraca siły i orzeźwia
  • sprzyja trawieniu,
  • wiąże toksyny oraz pomaga usunąć zbędne substancje z ciała,
  • zawiera niewiele kofeiny poniżej 1%

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Tea & Coffee World Cup 2016

Po raz pierwszy w Krakowie, w dniach: 10-12 maja 2016 roku odbędą się najważniejsze światowe[...]

Herbata po libańsku, przepis na herbatę po libańsku

Herbata libańska nie jest bardzo oryginalna, ale bardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca. Przepis na herbatę[...]

Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #3

Kardamon to roślina spokrewniona z imbirem i tak jak w przypadku imbiru jest popularnym dodatkiem[...]

Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)

Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]

Palona yerba mate. Jak zrobić prażoną yerba mate w domu?

Tostada to mate której listki poddano paleniu. W zależności od stopnia spieczenia liście mają kolor[...]

Sprawdzamy herbaty Miss Ti Matcha Latte i Milk Tea

W Lidlu pojawiły się dwa napoje herbaciane. Dwie butelki, każda po 500ml i 130 kalorii.[...]

1 Comments

Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski), opinie

Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym[...]

Herbata zielona Gunpowder, zielona herbata, parzenie. Herbata jak proch strzelniczy

Gunpowder to zielona herbata, a jej zwinięte w kulki listki przypominają proch strzelniczy. Dawniej była[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.