ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Często zdarza się Wam parzyć herbatę, a efekty nie są zadowalające? Herbata jest słaba, wodnista i niesmaczna? Niby robicie wszystko zgodnie z przepisem na opakowaniu a herbata dalej nie spełnia oczekiwań?

Jak parzyć herbatę?

Wiele opakowań z herbatą nie podaje informacji w jakiej objętości wody powinniśmy parzyć naszą torebkę, a obsługa herbaciarni nie zawsze jest precyzyjna i pewna w tej kwestii. Co wtedy zrobić?

W większości przypadków bez względu na to, czy parzymy herbatę ekspresową czy liściastą, żeby otrzymać poprawny herbaciany napar należy stosować się do prostej zasady: 1 łyżeczka herbaty (1 torebka) na 120-150 ml wody.

Jest to klasyczna proporcja, która powinna sprawdzić się w 90% parzonych przez Was herbat. Parzenie jednej torebki lub 1 łyżeczki w 250 ml a nawet 300 ml (kubek, duża szklanka) spowoduje, że napar będzie bardzo słaby i wodnisty.

Jeśli efekty nadal Was nie satysfakcjonują może okazać się, że po prostu zakupiliście słabej jakości herbatę. Można poeksperymentować, ale trudno wyciągnąć coś dobrego ze słabej herbaty. Niestety.

Powyższa proporcja nie dotyczy bardzo lekkiej herbaty, której niewielka ilość mieszcząca się na 1 łyżeczce waży czasem 1 gram. Dla takich herbat polecamy podwojenie dawki, to znaczy: 2 łyżeczki na 150 ml wody.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie

Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]

Herbata dla Horeca

Lokale gastronomiczne stają w obliczu ważnego wyzwania jakim jest dopasowanie serwowanej przez siebie herbaty do[...]

Zielona herbata może poprawiać zdolność myślenia u osób z zespołem Downa

Badanie przeprowadzone przez naukowców pokazało, że osoby z zespołem Downa, które przez rok przyjmowały EGCG[...]

Nieco inne prezenty herbaciane. Jak spędzić święta z herbatą?

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Prawie tradycyjnie zbliża się też czas zabiegania, pogoni za prezentami.[...]

Iwan Czaj – rosyjska „herbata” (Wierzbówka kiprzyca)

Iwan czaj to napój przygotowywany z liści wierzbówki kiprzycy. Nie jest to wbrew nazwie herbata,[...]

Liść oliwny dla dzieci? Herbata z liścia oliwnego, zastosowanie, parzenie, właściwości

Według mnie największą zaletą jest ciekawy smak i piękna prezencja w filiżance. Liście oliwki można[...]

Jak smakuje herbata?

Leciutkie herbaty białe słyną z aromatu siana i ziół. Spotkamy tu słodycz i aromat miodu,[...]

Ginko Biloba. Miłorząb Japoński

Ginko Biloba to jedyne żyjące obecnie drzewo liściaste, które jest nagonasienne. Napar z miłorzębu japońskiego[...]

Jeden komentarz do: “Ile łyżeczek herbaty parzyć, jaką ilością wody zaparzać herbatę?

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.