Hibiskus
Hibiskus czy Ketmia, czyli malwa sudańska to kwiat, który świetnie sprawdzi się na niedobory witaminy C i wapnia, jest też źródłem wielu witamin.
Hibiskus można zakupić w Polsce w wielu formach, najczęściej jest to przemielony pył dostępny w torebkach ekspresowych, który daje piękny mocny czerwony kolor i lekko kwaskowaty napar. Ten jednak zazwyczaj nie nadaje się do powtórnego parzenia. Dobrej jakości liście hibiskusa można zakupić na wagę w małych herbaciarniach.
Ile razy można parzyć hibiskus?
Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo kwaśny napar (nieporównywalnie kwaśniejszy niż ten ekspresowy). Co więcej, jeśli skrócimy czas parzenia (na przykład do 3-4 minut), może się okazać, że te same liście zaparzymy jeszcze drugi raz, dostając pełnowartościowy napar.
Hibiskus można również zalewać zimną wodą, w niskiej temperaturze również „parzy” się znakomicie. Należy wtedy pamiętać o zdecydowanie dłuższym czasie takiego zalania (godzina, czy nawet dwie to dla niego nie problem).
Zarówno parzenie jak i „zimne parzenie” hibiskusa może trwać nawet jeden dzień. Hibiskus nie przeparza się, dlatego polecamy eksperymentowanie!
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami
Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]
mar
Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę z Yerba Mate Instant domowym sposobem, porady
Yerba Mate Pajarito Instant zgodnie z przepisem powinno się parzyć na ciepło, ale z naszych[...]
maj
S: Souchong, oznaczenie jakości herbaty
Souchong jest to oznaczenie jakości herbaty. Skrót literowy dla tej grupy herbat to „S”. Oznacza,[...]
Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty
Krzewy herbaciane dla swojego prawidłowego rozwoju wymagają konkretnych warunków klimatycznych. Okazuje się, że najwyższej jakości[...]
sie
Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych
Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]
sie
M: Mixed, oznaczenie jakości herbaty
M: Mixed jest to literowe oznaczenie jakości herbaty. Litera „M” lub słowo „Mixed” informuje, że[...]
Dziurawiec. Herbata z dziurawca
Często przechodzimy koło niego obojętnie. A niesłusznie, bo dziurawiec zwyczajny, to bardzo pożyteczne zioło, które[...]
1 Comments
lip
Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?
Kluczowe pytanie to: gdzie leży granica między rzetelnym sprzedawcą serwującym najlepszy produkt na jaki go[...]
sie