ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dziś chcę Wam przybliżyć temat czyszczenia fajki wodnej. Konsekwencje długiego nie mycia fajki są dość nieprzyjemne: elementy podobno nierdzewne potrafią zardzewieć i/lub się zapiec, zaworki potrafią “zarosnąć”, a i walory smakowe palonej melasy potrafią spaść poniżej krytyki.

Czym myć fajkę wodną?

  • Patyczki kosmetyczne – bardzo dobrze się nimi czyści wszystkie trudno dostępne elementy (zaworki, gniazda węży)
  • Gąbka do naczyń – świetnie potrafi zdjąć nalot z rurki w korpusie (element, który jest zanurzony w wodzie)
  • Wycior – o ile nie jest dodany do fajki to można poszukać w sklepach typu 1001 drobiazgów wyciora do butelek idealnie czyści wewnętrzną część korpusu

W każdym wypadku warto do czyszczenia dodać odrobinę płynu do mycia naczyń. Po dokładnym wyczyszczeniu korpusu należy go również starannie wypłukać pod silnym strumieniem, tak żeby nie puszczać później baniek z płynu podczas palenia.

Dzban – tu czasem pojawiają się kłopoty bo niektóre z nowoczesnych dzbanów to istne dzieła sztuki pod kątem wyglądu, ale dosłownie koszmary jeśli chodzi o czyszczenie. Często sama szczoteczka nawet na długiej rączce nie pomaga, ponieważ nie dojdziemy do niektórych miejsc i – to co jest najgorsze – są to miejsca mocno brudzące się. W takich wypadkach proponuję czasochłonną, ale efektywną metodę – ryż.

Lejemy wodę do dzbana dodajemy trochę płynu i wsypujemy kilka łyżeczek do środka. Następnie zaczynamy kręcić, tak żeby ryż sam wyczyścił linię którą zabrudza osad z wody.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Matero: Yerba Mate

Matero to specjalne naczynie do picia yerba mate występujące w różnych rodzajach i kształtach. Najbardziej[...]

Herbata na ból brzucha

Wśród licznych prozdrowotnych właściwości herbaty nie dopuszczamy się przesady, szukając także remedium na ból brzucha. Zauważmy,[...]

Szerbet. Przepis na turecki napój

Szerbet nie powinien być mylony z sorbetem, choć oba te przysmaki mają wiele wspólnego. Szerbet[...]

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]

2 Comments

Zielona herbata z cytryną – czy warto ją dodawać?

Dodanie cytryny do samego naparu bez fusów jest całkowicie bezpieczne. Bezpieczne i jak się okazuje[...]

Jaka jest najlepsza woda do parzenia kawy i herbaty?

Z roli jakości wody do parzenia herbaty zdawali sobie sprawę nawet dawni mistrzowie herbaciani, jak[...]

Jak powstają odcinki Czajnikowy.pl?

Cześć, ja nazywam się Patryk Płuciennik i zazwyczaj jestem po drugiej stronie aparatu, ale dzisiaj[...]

1 Comments

Japonia okiem herbacianego turysty (część 1)

Zaczynając zagłębiać się w herbaciany świat miałam jako taką wizję herbat japońskich oraz samej Japonii.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.