Dziś chcę Wam przybliżyć temat czyszczenia fajki wodnej. Konsekwencje długiego nie mycia fajki są dość nieprzyjemne: elementy podobno nierdzewne potrafią zardzewieć i/lub się zapiec, zaworki potrafią “zarosnąć”, a i walory smakowe palonej melasy potrafią spaść poniżej krytyki.
Czym myć fajkę wodną?
- Patyczki kosmetyczne – bardzo dobrze się nimi czyści wszystkie trudno dostępne elementy (zaworki, gniazda węży)
- Gąbka do naczyń – świetnie potrafi zdjąć nalot z rurki w korpusie (element, który jest zanurzony w wodzie)
- Wycior – o ile nie jest dodany do fajki to można poszukać w sklepach typu 1001 drobiazgów wyciora do butelek idealnie czyści wewnętrzną część korpusu
W każdym wypadku warto do czyszczenia dodać odrobinę płynu do mycia naczyń. Po dokładnym wyczyszczeniu korpusu należy go również starannie wypłukać pod silnym strumieniem, tak żeby nie puszczać później baniek z płynu podczas palenia.
Dzban – tu czasem pojawiają się kłopoty bo niektóre z nowoczesnych dzbanów to istne dzieła sztuki pod kątem wyglądu, ale dosłownie koszmary jeśli chodzi o czyszczenie. Często sama szczoteczka nawet na długiej rączce nie pomaga, ponieważ nie dojdziemy do niektórych miejsc i – to co jest najgorsze – są to miejsca mocno brudzące się. W takich wypadkach proponuję czasochłonną, ale efektywną metodę – ryż.
Lejemy wodę do dzbana dodajemy trochę płynu i wsypujemy kilka łyżeczek do środka. Następnie zaczynamy kręcić, tak żeby ryż sam wyczyścił linię którą zabrudza osad z wody.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?
Mleko, cukier, miód, a może sól i masło? Czego dodać do herbaty? Do jakiej herbaty[...]
sie
Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski), opinie
Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym[...]
lut
Skąd się biorą aromaty w herbacie? Chemia produkcji herbaty
Różne aromaty w herbacie czystej pochodzą, jak w przypadku wszystkiego co pachnie, ze związków chemicznych[...]
sie
GABA – działanie, właściwości, na sen. Opinie
Czym jest słynne GABA? Kwas gamma amino masłowy (Gamma-Amino Butyric Acid) jest neuroprzekaźnikiem blokującym, który[...]
wrz
Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja: część 1
Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja.
kwi
Herbata jaśminowa
Zielona herbata jaśminowa najpopularniejsza w Chinach to herbata typu Sencha. Poza aromatem jaśminu ma w[...]
cze
Targi Tea & Coffee World Cup 2016 Kraków, relacja foto & wideo
W dniach 10-12 maja 2016 roku w Krakowie w hali Expo Kraków odbyły się targi[...]
maj
Herbata z Hongkongu
Hongkong po pierwszej wojnie opiumowej przeszedł pod władanie Brytyjczyków, którzy uczynili z niego dogodny port[...]
lut