ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak parzyć żółtą herbatę, właściwości, pochodzenie, produkcja żółtej herbaty

Herbata żółta wywodzi się z Chin, jak większość herbat. Dlaczego żółta? Jedni uważają, że chińczykom zabrakło kolorów, inni twierdzą, że ma żółty napar, jeszcze inni, że ma żółte liście… wszystko razem i zarazem nic.

Żółta herbata nazywana jest cesarską i była zarezerwowana dla potrzeb dworu cesarskiego oraz dla niektórych obrzędów religijnych. Tutaj pojawia się pierwszy problem, bo czy naprawdę chodziło tę herbatę jaką znamy dzisiaj, ponieważ żółty kolor był cesarski. Żółtym oznaczano wszystko co było dla dworu cesarskiego.

Uważało się, że każda wysokiej jakości herbata jest żółtą herbatą, mimo, że była to zielona lub czarna, ale jednak najlepsza ze swojej grupy. Nie wiadomo, czy wtedy była to osobna herbata czy po prostu jakaś inna, ale cesarska.

Herbata żółta Kekecha
Herbata żółta Kekecha

Sztuka produkcji żółtej herbaty wyginęła i odtworzono ją dopiero w latach ’80 ubiegłego wieku i nie wiadomo, czy odtworzono ją wiernie i czy naprawdę udało się dojść do herbaty, którą kiedyś się pijało.

Jest wiele żółtych herbat, wbrew obiegowej opinii. My tutaj mamy Huang Xiao, nie jest to najlepsza żółta herbata, ale jest ceniona i wygrywa różne konkursy herbaciane.

Do zaparzenia żółtej herbaty używamy wody o temperaturze 80*C, parzymy około 3 minut.

Herbata żółta Huang Da Cha
Herbata żółta Huang Da Cha

Podczas produkcji żółtej herbaty przebiega fermentacja nieenzymatyczna, to jest wyjątkowe dla żółtej herbaty. Zebrane liście są od razu poddane działaniu wysokiej temperatury, co niszczy enzymy w niej zawarte. A następnie jest przeprowadzany proces, który może przypominać odrobinę kiszenie: wysoka temperatura, wilgoć, często są prasowane podczas fermentacji. I na koniec suszenie, przez co herbata ma bardzo ciemnozielony kolory i żółty połysk. Najlepiej widać to od wewnętrznej strony liścia – tam jest ten żółtawo złocisty odcień.

Napar jest również żółtawy, żółtosłomkowy. Smak bardzo charakterystyczny, ziemisty, intensywny, lekko goryczkowy, ale bardzo poważna nuta słodyczy, która pozostaje na dłużej. I aromat, który nie sposób opisać – nie do pomylenia z innymi herbatami.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Pył w yerba mate. Jak pozbyć się pyłu? Co zrobić z pyłem

Yerba mate bez pyłu jest dla dzieci i dla gringos - czyli przyjezdnych białych. Tak[...]

Napój izotoniczny z herbaty. Herbata zielona Long Jing na zimno

Long Jing już sam z siebie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dlatego swój napój izotoniczny[...]

Herbata po rosyjsku

Historia herbaty w Rosji jest dłuższa niż zachodniej Europie. Pierwszy kontakt Rosjan z herbatą miał[...]

Test herbat Healthcare and Beauty

Przeprowadziliśmy test smaku i składu herbaty marki Healthcare and Beauty. Herbaty sprzedawane w opakowaniach po[...]

Herbata po fryzyjsku ze słodką śmietaną i cukrem kandyzowanym

Przygotowanie herbaty po fryzyjsku jest stosunkowo łatwe. Wystarczy przygotować mocny napar herbaty, biały cukier kandyzowany[...]

Mrożona japońska herbata Mugicha. Najlepszy przepis na herbatę z jęczmienia. Pokeherbata

Prażona herbata z jęczmienia to bezkofeinowy napój zrobiony z ziaren jęczmienia. Herbata popularna jest w[...]

Matcha Zielona Japońska Herbata, jak zrobić tradycyjnie Matchę

Matcha Zielona Japońska Herbata, jak zrobić tradycyjnie Matchę

Parzenie herbaty Darjeeling Risheehat 2013

Aromat herbaty Darjeeling Risheeha jest wyraźny, mocny, kwiatowy z nutą owocową. Smak z kolei bardzo[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.