Jak parzyć żółtą herbatę, właściwości, pochodzenie, produkcja żółtej herbaty
Herbata żółta wywodzi się z Chin, jak większość herbat. Dlaczego żółta? Jedni uważają, że chińczykom zabrakło kolorów, inni twierdzą, że ma żółty napar, jeszcze inni, że ma żółte liście… wszystko razem i zarazem nic.
Żółta herbata nazywana jest cesarską i była zarezerwowana dla potrzeb dworu cesarskiego oraz dla niektórych obrzędów religijnych. Tutaj pojawia się pierwszy problem, bo czy naprawdę chodziło tę herbatę jaką znamy dzisiaj, ponieważ żółty kolor był cesarski. Żółtym oznaczano wszystko co było dla dworu cesarskiego.
Uważało się, że każda wysokiej jakości herbata jest żółtą herbatą, mimo, że była to zielona lub czarna, ale jednak najlepsza ze swojej grupy. Nie wiadomo, czy wtedy była to osobna herbata czy po prostu jakaś inna, ale cesarska.
Sztuka produkcji żółtej herbaty wyginęła i odtworzono ją dopiero w latach ’80 ubiegłego wieku i nie wiadomo, czy odtworzono ją wiernie i czy naprawdę udało się dojść do herbaty, którą kiedyś się pijało.
Jest wiele żółtych herbat, wbrew obiegowej opinii. My tutaj mamy Huang Xiao, nie jest to najlepsza żółta herbata, ale jest ceniona i wygrywa różne konkursy herbaciane.
Do zaparzenia żółtej herbaty używamy wody o temperaturze 80*C, parzymy około 3 minut.
Podczas produkcji żółtej herbaty przebiega fermentacja nieenzymatyczna, to jest wyjątkowe dla żółtej herbaty. Zebrane liście są od razu poddane działaniu wysokiej temperatury, co niszczy enzymy w niej zawarte. A następnie jest przeprowadzany proces, który może przypominać odrobinę kiszenie: wysoka temperatura, wilgoć, często są prasowane podczas fermentacji. I na koniec suszenie, przez co herbata ma bardzo ciemnozielony kolory i żółty połysk. Najlepiej widać to od wewnętrznej strony liścia – tam jest ten żółtawo złocisty odcień.
Napar jest również żółtawy, żółtosłomkowy. Smak bardzo charakterystyczny, ziemisty, intensywny, lekko goryczkowy, ale bardzo poważna nuta słodyczy, która pozostaje na dłużej. I aromat, który nie sposób opisać – nie do pomylenia z innymi herbatami.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Naczynia do Yerba Mate z owoców: Wyniki Konkursu
Dziękujemy Wszystkim za przesłane prace konkursowe, wszystkie trzymają naprawdę bardzo dobry poziom. Niestety nagroda główna[...]
cze
Sprawdzamy herbaty Miss Ti Matcha Latte i Milk Tea
W Lidlu pojawiły się dwa napoje herbaciane. Dwie butelki, każda po 500ml i 130 kalorii.[...]
1 Comments
lut
Jaką herbatę wybrać. Poradnik dla początkującego herbaciarza
Czego warto napić się na początku przygody z herbatą, jakie herbaty powinien każdy znać i[...]
sty
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Jak przygotować litr zimnej, orzeźwiającej kawy na letnie upalne dni? Będziemy potrzebowali dużego, czystego naczynia.[...]
cze
Książka Czajnikowy.pl dobra herbata Rafała Przybyloka dostępna od 10 maja!
Książka Czajnikowy.pl dobra herbata Rafała Przybyloka dostępna od 10 maja!
kwi
Przepis na miętową mrożoną herbatę
Jak zrobić pyszną miętową mrożoną herbatę na bazie zielonej herbaty Gunpowder? Przepis jest bardzo prosty.
kwi
Nie oszczędzaj na herbacie. Tania herbata ekspresowa zawiera niebezpiecznie dużo fluoru
Fluor jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów, ale spożywanie go więcej niż 4 mg[...]
kwi
Kwiat hibiskusa: rodzaje, parzenie, historia. Herbata z hibiskusa?
Napar z hibiskusa, czyli z malwy sudańskiej nazywany jest także karkade lub czerwonym złotem faraonów.[...]
kwi