ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak powstała herbata ekspresowa, dlaczego europejczycy pokochali czarną herbatę

Czy wiecie, że kiedy herbata dotarła do Anglii nie wszyscy wiedzieli jak się ją obsługiwać?

Pewna szlachecka rodzina, kiedy została obdarowana porcją herbaty zwyczajnie ją ugotowała, jak szpinak i podała na stół. Niektórzy palili herbatę jak tytoń.

Herbata, która najlepiej się w Anglii przyjęła to była czarna herbata. Jest kilka wersji dlaczego tak się stało. Jedna na przykład mówi, że woda w Europie była kiepska i zielona herbata zdecydowanie gorzej smakowała na takiej wodzie. Czarna herbata jest zdecydowanie bardziej odporna na złej jakości wodę, dlatego Anglicy a później cała Europa pokochała czarną herbatę.

Czy wiecie, że herbata ekspresowa powstała zupełnie przypadkiem?

Za sprawą kupca, który handlował herbatą. Kupiec ten postanowił wysłać do ludzi próbki swojej herbaty i zapakował ją w piękne jedwabne woreczki – było to tylko opakowanie. Jednak obdarowani nie wiedzieli, że należy herbatę wysypać z woreczków i wkładali je całe do imbryków, żeby zaparzyć herbatę. Okazało się, że pomysł jest dobry i wkrótce zaczęto produkować jedwabne torebki, żeby wygodniej parzyć herbatę. Później zrezygnowano z jedwabiu na rzecz tańszych surowców.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata rozgrzewająca na przeziębienie

Sezon grypy i przeziębień powoli się rozpoczyna. Znów wraz z długimi wieczorami i kolorowymi liśćmi[...]

Herbaciany grzaniec

Jesienią oraz w okresie przedświątecznym wielu z nas poszukuje rozgrzewających napojów. Jednym z pomysłów jest[...]

Najlepsza herbata na depresję

Herbata zielona pozwala medytować w spokoju setkom mnichów buddysjkich. Otwiera umysł i relaksuje ciało. L-teanina[...]

Najlepsza herbata na przeziębienie, herbata Aragorna Władca Pierścieni

Czosnek, świeża mięta, miód i imbir: oto przepis na najlepszą herbatę na przeziębienie prosto ze[...]

Jak używać zaparzacza do herbaty?

Jak używać zaparzacza, aby udała nam się dobra herbata? Samo użycie nie jest trudne, właściwie[...]

9 najlepszych właściwości miodokrzewu Honeybush

Herbatka z miodokrzewu (Honeybush) znana jest na całym świecie, czasem nazywa się ją (mylnie) czerwoną[...]

Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie

Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]

Sztuczne i naturalne aromaty w herbacie

Coraz częściej sięgamy po herbaty aromatyzowane. W ciągu ostatnich dwudziestu lat produkcja herbat aromatyzowanych wzrosła[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.