ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak powstała herbata ekspresowa, dlaczego europejczycy pokochali czarną herbatę

Czy wiecie, że kiedy herbata dotarła do Anglii nie wszyscy wiedzieli jak się ją obsługiwać?

Pewna szlachecka rodzina, kiedy została obdarowana porcją herbaty zwyczajnie ją ugotowała, jak szpinak i podała na stół. Niektórzy palili herbatę jak tytoń.

Herbata, która najlepiej się w Anglii przyjęła to była czarna herbata. Jest kilka wersji dlaczego tak się stało. Jedna na przykład mówi, że woda w Europie była kiepska i zielona herbata zdecydowanie gorzej smakowała na takiej wodzie. Czarna herbata jest zdecydowanie bardziej odporna na złej jakości wodę, dlatego Anglicy a później cała Europa pokochała czarną herbatę.

Czy wiecie, że herbata ekspresowa powstała zupełnie przypadkiem?

Za sprawą kupca, który handlował herbatą. Kupiec ten postanowił wysłać do ludzi próbki swojej herbaty i zapakował ją w piękne jedwabne woreczki – było to tylko opakowanie. Jednak obdarowani nie wiedzieli, że należy herbatę wysypać z woreczków i wkładali je całe do imbryków, żeby zaparzyć herbatę. Okazało się, że pomysł jest dobry i wkrótce zaczęto produkować jedwabne torebki, żeby wygodniej parzyć herbatę. Później zrezygnowano z jedwabiu na rzecz tańszych surowców.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

10 filmów o herbacie i kawie, które Cię zaciekawią

Poniżej prezentujemy listę 10 filmów na kanale Czajnikowy.pl, które wydają się nam interesujące, a które[...]

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Cruz de Malta

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Cruz de Malta. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate[...]

Latte art – wzory krok po kroku: rozeta

Aby wykonać latte art rozeta, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

Herbata dla Sportowców Jiao Gu Lan, zioło długowieczności: parzenie, właściwości

Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w[...]

Czym różni się herbata English Breakfast od Irish Breakfast i English Afternoon?

Herbata czarna English Breakfast (angielska śniadaniowa) daje mocny napar o pełnym body. Pierwotnie w jej[...]

Kawa z Wasabi i mleczkiem w tubce

Przygotuj swoją ulubioną kawę, używając mniejszej niż zwykle ilości wody w celu zwiększenia intensywności naparu.[...]

Wpływ długości parzenia na herbatę

Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.