ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiele osób pyta, jak długo można przechowywać liście do następnego parzenia. – Czy można zostawić na noc, czy raz zaparzone liście z rana mogę parzyć wieczorem – redakcyjna skrzynka ugina się od wątpliwości.

Zacznijmy od sklasyfikowania dwóch metod parzenia herbaty:

  • Wschodnie parzenie herbaty,
  • Zachodnie parzenie herbaty.

Wschodnie parzenie herbaty

Liście herbaty są wielokrotnie krótko parzone małą ilością wody. Najczęściej służy do tego gaiwan, którego objętość jest często mniejsza niż filiżanki wody (120 ml). Tym samym stosunek wody do liści jest wyższy niż w przypadku Zachodniego parzenia herbaty. Tutaj fundamentem parzenia herbaty jest ceremonia gongfu cha.

Zachodnie parzenie herbaty

Liście herbaty są parzone dużą ilością wody w naczyniu, którego objętość przekracza kilka filiżanek, a sam czas parzenia jest dłuższy.

IgenuiTea potrafi pomieścić 450ml herbaty
IgenuiTea potrafi pomieścić 450ml herbaty

Kiedy mówimy o wielokrotnym parzeniu herbaty, odnosimy się do parzenia herbaty pochodzącego z metod Wschodnich. Podczas parzenia otrzymujemy małe ilości herbaty, stosunek liści do wody jest wyższy, a tym samym szybko możemy wykonać kolejne parzenia. Nie ma wtedy problemu z przechowywaniem liści herbaty, aż do kolejnego parzenia.

Problem pojawia się, kiedy staramy się wykorzystać metodę Zachodniego parzenia, posiadając naczynie o dużej objętości (4 i więcej filiżanek herbaty). Przykładem może być IgenuiTea (marki Adagio), którego objętość to ponad dwie filiżanki herbaty (450ml). Otrzymujemy dużą ilość herbaty, a pijący woli odczekać do następnego parzenia nawet cały dzień.

Gaiwan szklany do herbaty
Gaiwan szklany do herbaty

Przechowywanie zaparzonych liści herbacianych

Niestety prawda jest taka, że nie ma dobrego sposobu na przechowywanie raz zaparzonych liści herbaty bez utraty jakości następnego naparu. Można próbować umieścić liście w lodówce na całą noc albo je osuszyć, jednak smak herbaty następnego dnia będzie „tylko duchem” naszej herbaty.

Jeśli jednak nie jesteś w stanie wykorzystać w 100% liści jednego dnia, polecamy zalać je zimną wodą i umieścić na noc w lodówce. Rano przecedzić do naczynia, otrzymując pyszną mrożoną herbatę.

Tekst po polsku na podstawie: worldoftea.org/how-to-store-tea-leaves-between-brews/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Na co wpływa terroir w kawie?

Terroir jest czynnikiem, który decyduje o tym, że ta sama roślina uprawiana w podobnych warunkach,[...]

Latte art – wzory krok po kroku: serce

Aby wykonać latte art serce, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]

Herbata w Szwajcarii

Mało powierzchni, dużo tradycji i różnorodności. Tak w wielkim skrócie możemy określić Szwajcarię. Państwo położone[...]

Oznaczenie liści herbaty

Co oznaczają litery na opakowaniu herbaty? Na opakowaniach herbaty często można znaleźć oznaczenie literowe mówiące[...]

Przepis na świąteczną herbatę z jabłkiem i rodzynkami

1/2 litra klarownego soku jabłkowego wlać do garnka, wrzucić otwartą laskę wanilii (można użyć syropu[...]

Jak zaparzyć yerba mate krok po kroku

Parzenie yerba mate jest dużo prostsze niż mogłoby się wydawać i łatwo wchodzi w nawyk.[...]

Od kiedy można pić kawę? Czy 12,13,14,15 latek może pić kawę?

W powszechnej opinii panuje przeświadczenie, że kawa to napój dorosłych. Będąc dzieckiem wielu z nas[...]

Lipton dodaje do herbaty ekspresowej sok z herbaty. Bogaty smak z herbacianą esencją: powód do dumy czy wstydliwy patent?

Czy zastanawialiście się dlaczego herbata Lipton tak szybko się zaparza? Dlaczego zaraz po włożeniu torebki[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.