ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiele osób pyta, jak długo można przechowywać liście do następnego parzenia. – Czy można zostawić na noc, czy raz zaparzone liście z rana mogę parzyć wieczorem – redakcyjna skrzynka ugina się od wątpliwości.

Zacznijmy od sklasyfikowania dwóch metod parzenia herbaty:

  • Wschodnie parzenie herbaty,
  • Zachodnie parzenie herbaty.

Wschodnie parzenie herbaty

Liście herbaty są wielokrotnie krótko parzone małą ilością wody. Najczęściej służy do tego gaiwan, którego objętość jest często mniejsza niż filiżanki wody (120 ml). Tym samym stosunek wody do liści jest wyższy niż w przypadku Zachodniego parzenia herbaty. Tutaj fundamentem parzenia herbaty jest ceremonia gongfu cha.

Zachodnie parzenie herbaty

Liście herbaty są parzone dużą ilością wody w naczyniu, którego objętość przekracza kilka filiżanek, a sam czas parzenia jest dłuższy.

IgenuiTea potrafi pomieścić 450ml herbaty
IgenuiTea potrafi pomieścić 450ml herbaty

Kiedy mówimy o wielokrotnym parzeniu herbaty, odnosimy się do parzenia herbaty pochodzącego z metod Wschodnich. Podczas parzenia otrzymujemy małe ilości herbaty, stosunek liści do wody jest wyższy, a tym samym szybko możemy wykonać kolejne parzenia. Nie ma wtedy problemu z przechowywaniem liści herbaty, aż do kolejnego parzenia.

Problem pojawia się, kiedy staramy się wykorzystać metodę Zachodniego parzenia, posiadając naczynie o dużej objętości (4 i więcej filiżanek herbaty). Przykładem może być IgenuiTea (marki Adagio), którego objętość to ponad dwie filiżanki herbaty (450ml). Otrzymujemy dużą ilość herbaty, a pijący woli odczekać do następnego parzenia nawet cały dzień.

Gaiwan szklany do herbaty
Gaiwan szklany do herbaty

Przechowywanie zaparzonych liści herbacianych

Niestety prawda jest taka, że nie ma dobrego sposobu na przechowywanie raz zaparzonych liści herbaty bez utraty jakości następnego naparu. Można próbować umieścić liście w lodówce na całą noc albo je osuszyć, jednak smak herbaty następnego dnia będzie „tylko duchem” naszej herbaty.

Jeśli jednak nie jesteś w stanie wykorzystać w 100% liści jednego dnia, polecamy zalać je zimną wodą i umieścić na noc w lodówce. Rano przecedzić do naczynia, otrzymując pyszną mrożoną herbatę.

Tekst po polsku na podstawie: worldoftea.org/how-to-store-tea-leaves-between-brews/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak usunąć pleśń z tykwy? Czyszczenie tykwy

Poniższe instrukcje warto zastosować do wszelkich organicznych naczyń, zwłaszcza tykw, w których rozwinęła się pleśń.[...]

Jak wybrać dobrą czerwoną herbatę pu-erh?

Przede wszystkim nie możemy na herbacie widzieć pleśni, nierównomiernych przebarwień i plam, nie powinna też[...]

Ile czasu między kolejnymi parzeniami herbaty?

Herbatę parzy się wielokrotnie. Chodzi oczywiście o wielokrotne zaparzenie tej samej porcji liści. Informacja taka[...]

Co to jest Blue Matcha. Niebieska matcha – właściwości, opinie

Herbata mielona to coś, co kojarzy nam się niezmiennie z Japonią i tamtejszą kulturą herbacianą. Jest[...]

F: Flowery, oznaczenie jakości herbaty

F: Flowery to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata z[...]

Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja

Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można[...]

Picie gorącej herbaty. Właściwa temperatura herbaty do picia

W okresie zimowym wielu z nas sięga po rozgrzewającą gorącą herbatę. Pojawia się tutaj pytanie,[...]

Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja: część 1

Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.