ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak Zrobić Owocowe Yerba Mate w Owocach (i Orzechach)

Jak zrobić matero do Yerba Mate z kokosa, jabłka, grejpfruta, ananasa i melona? Zobacz jak łatwo przygotować własnoręcznie owocowe naczynie do Twojej ulubionej Yerba Mate.

Yerba mate w owocach to bardzo przeze mnie lubiany przepis, który wśród licznych zalet posiada także tę, że umożliwia poczęstowanie mate większą grupę znajomych, mimo braku naczyń do jej picia. Daje także spore pole do popisu w łączeniu różnych smaków i jest świetnym pomysłem na nadanie nieco bardziej tropikalnego i egzotycznego klimatu każdej imprezie i spotkaniu przyjaciół.

Składniki do yerba mate w owocach:

  • Duże owoce w ilości takiej, ile przygotowanych ma być porcji (mogą być różnego rodzaju melony, ananas, duże cytrusy oraz duże jabłka),
  • susz yerba mate w odpowiedniej ilości, około 2 łyżki na porcję,
  • dzban lub duży termos zimnej wody z lodem.

Przepis na yerba mate w owocach:

  • Owoce otworzyć odkrawając górną część tworząc coś na krztałt wieka.
  • Odsłonięty miąższ wybrać specjalną łyżką do drylowania owoców lub zwykłą łyżką tak, by utworzyć naczynie.
  • Wsypać do wydrążonego owocu mate, włożyć bombillę, wrzucić kilka kostek lodu i zalać lodowatą wodą.

Warto wiedzieć: Owoce będą wypuszczały sok do mate, co nada jej dodatkowych nut smakowych, lepiej zatem użyć mate niczym nie aromatyzowanej by ustrzec się przed nieoczekiwanym efektem smakowym.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

3 alternatywne sposoby na yerba mate, jak parzyć yerba mate bez tradycyjnych akcesoriów?

Otrzymujemy wiele pytań, jak zaprzyjaźnić się z yerba mate, kiedy jej smak nie okazał się[...]

2 Comments

Yerba Mate dla początkujących

W specjalnym wydaniu Czajnikowego znajdziecie dużo przydatnych informacji o Yerba Mate w szczególności dla początkujących.[...]

Tatuś, ale smaczna herbatka!

Wybierającym się w świat z kocem i termosem proponuję przepis na smaczną herbatkę. Dowolną ekspresówkę[...]

Ile jest rodzajów herbaty?

Generalnie herbatę można podzielić botanicznie na gatunki, podgatunki i kultywary, czyli odmiany uprawne rośliny. Same[...]

Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno

Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]

Alternatywne metody parzenia herbaty

Podstawowe sposoby parzenia herbaty można podzielić na styl wschodni i zachodni. Czyli na technikę jakiej[...]

Dzień terere yerba mate

Terere to zimne parzenie yerba mate. Tak można by najprościej opisać ten narodowy napój w[...]

Gaiwan

Gaiwan może występować w różnych formach i być wykonany z różnych materiałów. Klasycznie dzieli się[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.