Jak Zrobić Owocowe Yerba Mate w Owocach (i Orzechach)
Jak zrobić matero do Yerba Mate z kokosa, jabłka, grejpfruta, ananasa i melona? Zobacz jak łatwo przygotować własnoręcznie owocowe naczynie do Twojej ulubionej Yerba Mate.
Yerba mate w owocach to bardzo przeze mnie lubiany przepis, który wśród licznych zalet posiada także tę, że umożliwia poczęstowanie mate większą grupę znajomych, mimo braku naczyń do jej picia. Daje także spore pole do popisu w łączeniu różnych smaków i jest świetnym pomysłem na nadanie nieco bardziej tropikalnego i egzotycznego klimatu każdej imprezie i spotkaniu przyjaciół.
Składniki do yerba mate w owocach:
- Duże owoce w ilości takiej, ile przygotowanych ma być porcji (mogą być różnego rodzaju melony, ananas, duże cytrusy oraz duże jabłka),
- susz yerba mate w odpowiedniej ilości, około 2 łyżki na porcję,
- dzban lub duży termos zimnej wody z lodem.
Przepis na yerba mate w owocach:
- Owoce otworzyć odkrawając górną część tworząc coś na krztałt wieka.
- Odsłonięty miąższ wybrać specjalną łyżką do drylowania owoców lub zwykłą łyżką tak, by utworzyć naczynie.
- Wsypać do wydrążonego owocu mate, włożyć bombillę, wrzucić kilka kostek lodu i zalać lodowatą wodą.
Warto wiedzieć: Owoce będą wypuszczały sok do mate, co nada jej dodatkowych nut smakowych, lepiej zatem użyć mate niczym nie aromatyzowanej by ustrzec się przed nieoczekiwanym efektem smakowym.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Masala Chai, jak zrobić samemu w domu rozgrzewającą herbatę korzenną
Jak zrobić mieszankę przypraw i korzeni Masala Chai, która rozgrzeje nas w jesienne wieczory? Wystarczy[...]
paź
Jak wybrać dobrą czerwoną herbatę pu-erh?
Przede wszystkim nie możemy na herbacie widzieć pleśni, nierównomiernych przebarwień i plam, nie powinna też[...]
kwi
Herbata z lipy
Lipa (Tilia) jest drzewem długowiecznym spotykanym w umiarkowanej strefie półkuli północnej. W Polsce najczęściej znaleźć[...]
lip
Przygotowanie yerba mate w tykwie – curado lub currado
Nowa kalebasa do picia yerba mate powinna przejść proces curado zanim zaczniemy jej używać. Proces[...]
paź
Czym jest preinfuzja w kawie?
Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]
cze
Chińska herbata Zi Cha, czyli fioletowa produkowana z dziko rosnących drzew
Choć większość z nas zna przede wszystkim kenijską herbatę fioletową, funkcjonującą na rynku jako Purple[...]
lut
Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie
Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]
1 Comments
maj
Yerba mate despalada
Yerba Mate: Despalada. Oznaczenie rodzaju yerba mate często zamiennie stosowane z oznaczeniem sin palo. Jest[...]