ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nie znajdujemy się pod krzakiem jaśminu, a pod krzakiem jaśminowca. W naszym  klimacie jaśmin nie rośnie, za to wszędzie pełno jaśminowców: w parkach, w miastach. Swego czasu sadzono jaśminowca bardzo gęsto, żeby ładnie ukwiecić przestrzeń. Wygląd i zapach jest bardzo podobny do jaśminu, ale jest to inna roślina, z innej grupy. Jaśmin z Azji i Afryki jest z rodziny oliwkowatych i w domu można go z powodzeniem w domu uprawiać. O właściwej porze roku jaśminowiec bardzo ładnie pachnie.

Z jaśminu uzyskuje się olejek eteryczny, który służy do aromatyzowania różnych rzeczy, w tym – oczywiście – herbat. W Chinach bardzo popularne jest aromatyzowanie jaśminem herbat. Jest to bardzo delikatny i oryginalny sposób aromatyzowania, którego osobiście jestem wielkim fanem.

Zielona herbata jaśminowa najpopularniejsza w Chinach to herbata typu Sencha. Poza aromatem jaśminu ma w składzie również kwiatki i płatki jaśminu, bo sam aromat nie zawiera wszystkich dobry właściwości jaśminu. Kwiatki jaśminu można też zakupić sobie osobno w sklepie i pomieszać z herbatą.

Herbata jaśminowa: działanie

Herbata jaśminowa ma działanie bardzo subtelne: jest to lek przeciwzapalny, ale tutaj ma mniejsze działanie. Najważniejsze, że jest antydepresantem i pomaga w bezsennościach, pomaga zasypiać a zarazem jest lekkim afrodyzjakiem. Pomaga zasnąć a jest afrodyzjakiem, wyobraźcie to sobie. Bardzo przyjemny stan.

Herbata zielona Jaśminowa z kwiatami
Herbata zielona Jaśminowa z kwiatami

Herbata jaśminowa: parzenie

W herbatce jaśminowej są kwiatki jaśminu. Parzymy taką herbatę jak typową herbatę chińską zieloną: parzymy 2-3 minuty wodą o temperaturze 70-80° C.

Herbata biała Jaśminowe Smocze Perły Premium organic
Herbata biała Jaśminowe Smocze Perły Premium organic

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jaką herbatę wybrać. Poradnik dla początkującego herbaciarza

Czego warto napić się na początku przygody z herbatą, jakie herbaty powinien każdy znać i[...]

Yerba mate chimarrao po brazylijsku – jak poprawnie parzyć?

Mate po Brazylijsku. Czyli erva mate lub chimarrao to mate drobna i pita w szczególny[...]

1 Comments

Kwiat hibiskusa: rodzaje, parzenie, historia. Herbata z hibiskusa?

Napar z hibiskusa, czyli z malwy sudańskiej nazywany jest także karkade lub czerwonym złotem faraonów.[...]

Filiżanka herbaty ma tyle przeciwutleniaczy co 5 lampek wina lub 9 dużych jabłek

Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które - jak potwierdzają naukowcy - przyczyniają się do dobrego[...]

Historia herbaty w Indiach

Od momentu założenia pierwszych upraw, Indie stawały się coraz większą potęgą herbacianą. Assam, Dardźiling i[...]

Herbata zielona a infekcje wirusowe i bakteryjne

Zielona herbata jest cennym źródłem flawonoidów, które pozytywnie działają na nasz organizm. Właściwości antyoksydacyjne pozwalają[...]

Naprawa herbacianej ceramiki za pomocą złota

Każdy z nas na pewno potłukł choć raz jakieś swoje ulubione naczynie do herbaty. Czy[...]

Przepis na Szerbet, tradycyjny turecki przysmak

Czym jest szerbet? Najprościej można go opisać jako podawany na zimno owocowo-kwiatowo-korzenny napój pochodzący z[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.