ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nie znajdujemy się pod krzakiem jaśminu, a pod krzakiem jaśminowca. W naszym  klimacie jaśmin nie rośnie, za to wszędzie pełno jaśminowców: w parkach, w miastach. Swego czasu sadzono jaśminowca bardzo gęsto, żeby ładnie ukwiecić przestrzeń. Wygląd i zapach jest bardzo podobny do jaśminu, ale jest to inna roślina, z innej grupy. Jaśmin z Azji i Afryki jest z rodziny oliwkowatych i w domu można go z powodzeniem w domu uprawiać. O właściwej porze roku jaśminowiec bardzo ładnie pachnie.

Z jaśminu uzyskuje się olejek eteryczny, który służy do aromatyzowania różnych rzeczy, w tym – oczywiście – herbat. W Chinach bardzo popularne jest aromatyzowanie jaśminem herbat. Jest to bardzo delikatny i oryginalny sposób aromatyzowania, którego osobiście jestem wielkim fanem.

Zielona herbata jaśminowa najpopularniejsza w Chinach to herbata typu Sencha. Poza aromatem jaśminu ma w składzie również kwiatki i płatki jaśminu, bo sam aromat nie zawiera wszystkich dobry właściwości jaśminu. Kwiatki jaśminu można też zakupić sobie osobno w sklepie i pomieszać z herbatą.

Herbata jaśminowa: działanie

Herbata jaśminowa ma działanie bardzo subtelne: jest to lek przeciwzapalny, ale tutaj ma mniejsze działanie. Najważniejsze, że jest antydepresantem i pomaga w bezsennościach, pomaga zasypiać a zarazem jest lekkim afrodyzjakiem. Pomaga zasnąć a jest afrodyzjakiem, wyobraźcie to sobie. Bardzo przyjemny stan.

Herbata zielona Jaśminowa z kwiatami
Herbata zielona Jaśminowa z kwiatami

Herbata jaśminowa: parzenie

W herbatce jaśminowej są kwiatki jaśminu. Parzymy taką herbatę jak typową herbatę chińską zieloną: parzymy 2-3 minuty wodą o temperaturze 70-80° C.

Herbata biała Jaśminowe Smocze Perły Premium organic
Herbata biała Jaśminowe Smocze Perły Premium organic

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru

Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]

Test yerba mate ekspresowa ze marketu: astra, loyd, pajarito, yer-vita

Przygotowaliśmy ślepy test 8 smaków yerba mate różnych producentów, dostępnych w sklepach. Przetestowaliśmy: Yerba mate[...]

Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?

Mleko, cukier, miód, a może sól i masło? Czego dodać do herbaty? Do jakiej herbaty[...]

French Press, opinie. Jak dobrze i łatwo parzyć kawę? Porady

Parzenie kawy za pomocą French Pressa rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej[...]

Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty

Żeby przygotować prawidłowo herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze[...]

Jak dobrze spienić mleko do kawy? Czego użyć zamiast spieniacza?

Dobór mleka zależy od upodobań, możemy sięgnąć po zwierzęce lub roślinne, tłuste lub o obniżonej[...]

Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]

1 Comments

Yerba mate zdrowsza niż zielona herbata? Polifenole

Ogólna kompozycja polifenoli w mate i herbacie ze zrozumiałych przyczyn różni się znacznie. O ile[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.