Kalebasa: Yerba Mate
Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy do roślin dyniowatych, a jej wysuszona skorupa od zamierzchłych czasów używana była jako naczynie na płyny. Znane są tykwy z Afryki i Azji zaopatrzone w korki służące za butelki lub tykwy przecięte funkcjonujące jako naczynia do picia.
W Ameryce Południowej do produkcji naczyń służy dzbaniwo kalebasowe. Jest to roślina zbliżona do tykw ze starego świata występująca w Ameryce Południowej i znana przez tamtejsze ludy od dawna. Szeroko używana do produkcji naczyń, zwłaszcza naczyń do picia yerba mate. Dodatkową zaletą tej rośliny jest to, że można nadawać jej różne dowolne kształty owijając liną młode tykwy jeszcze na drzewie.
Matero z tykwy jest to jeden z tradycyjnych sposobów podawania yerby. Pięknie zdobione i okute naczynia z kalebasy osiągają często wysokie ceny. Przygotowywane w różnych rozmiarach i kształtach służą do różnych typów yerba mate. Przykładowo naczynie zwane porongo to kalebasa dużych rozmiarów rozcięta tak by rozszerzała się u góry. Wraz ze specjalną bombillą typu bomba służy do podawania drobnej mate typu chimarao.
Nowa kalebasa powinna przejść proces kurado przed pierwszym użyciem polegający na wyzbyciu się resztek miąższu przez długotrwałe parzenie yerba mate i wyskrobywanie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata pu-erh Moonlight White
Herbata czerwona, czyli tak na prawdę ciemna jest coraz popularniejsza i to pomimo aromatu, który[...]
wrz
Jak dobrze zaparzyć kawę za pomocą syfonu? Porady
Syfon do kawy obok Aeropresu, drippera i Chemexu stał się symbolem kawiarni trzeciofalowych i nowoczesnego,[...]
kwi
Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno
Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]
sie
Herbata w Szkocji
Niech nie zmyli Was jednak, gdy rodowity Szkot zakomunikuje, ze zaraz będzie pił herbatę (is[...]
mar
Przepis na najlepszą Świąteczną Herbatę. Herbata z mąką kukurydzianą i pomarańczą
Najlepsza świąteczna herbata, dzięki której poczujecie klimat i magię świąt. Do przygotowania świątecznej herbatki potrzebujemy:[...]
lut
Jak wybrać dobrą kawę? Czy dobra kawa musi być droga?
Jeśli cenimy sobie jakość kawy, powinniśmy szukać na jej paczkach trzech podstawowych informacji: daty palenia,[...]
paź
Czym różni się herbata English Breakfast od Irish Breakfast i English Afternoon?
Herbata czarna English Breakfast (angielska śniadaniowa) daje mocny napar o pełnym body. Pierwotnie w jej[...]
sie
Herbata w Turcji
Turcja w kwestii aromatycznych napojów niemal automatycznie kojarzy się z kawą. Parzona „po turecku”, gęsta[...]
mar