Kalebasa: Yerba Mate
Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy do roślin dyniowatych, a jej wysuszona skorupa od zamierzchłych czasów używana była jako naczynie na płyny. Znane są tykwy z Afryki i Azji zaopatrzone w korki służące za butelki lub tykwy przecięte funkcjonujące jako naczynia do picia.
W Ameryce Południowej do produkcji naczyń służy dzbaniwo kalebasowe. Jest to roślina zbliżona do tykw ze starego świata występująca w Ameryce Południowej i znana przez tamtejsze ludy od dawna. Szeroko używana do produkcji naczyń, zwłaszcza naczyń do picia yerba mate. Dodatkową zaletą tej rośliny jest to, że można nadawać jej różne dowolne kształty owijając liną młode tykwy jeszcze na drzewie.
Matero z tykwy jest to jeden z tradycyjnych sposobów podawania yerby. Pięknie zdobione i okute naczynia z kalebasy osiągają często wysokie ceny. Przygotowywane w różnych rozmiarach i kształtach służą do różnych typów yerba mate. Przykładowo naczynie zwane porongo to kalebasa dużych rozmiarów rozcięta tak by rozszerzała się u góry. Wraz ze specjalną bombillą typu bomba służy do podawania drobnej mate typu chimarao.
Nowa kalebasa powinna przejść proces kurado przed pierwszym użyciem polegający na wyzbyciu się resztek miąższu przez długotrwałe parzenie yerba mate i wyskrobywanie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh: część 2
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh. Pu-erh czerwona herbata rodzaje przygotowanie.
kwi
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty. Z odcinka dowiecie się[...]
mar
Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami
Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]
mar
Yerba mate cedron
Yerba Mate: Cedron. Zioło pochodzące z ameryki łacińskiej dodawane często do mieszanej yerba mate con[...]
Herbata w Niemczech
Niemcy są, z małym wyjątkiem, o którym napiszę później, krajem raczej kawowym. Wydaje mi się,[...]
1 Comments
mar
Kiedy herbata pobudza? Jak parzyć herbatę, żeby miała najwięcej kofeiny?
Kofeina to powód dla którego człowiek zainteresował się herbatą w ogóle. Jest to substancja pobudzająca[...]
kwi
Jak wybrać najlepszą bombillę do yerba mate? Wady i zalety
Zważywszy na różnorodność modeli rurek nasuwa się pytanie, jaką bombille wybrać? Niestety nie ma na[...]
paź
Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?
Mleko, cukier, miód, a może sól i masło? Czego dodać do herbaty? Do jakiej herbaty[...]
sie