ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Do przygotowania pysznego syropu z czarnego bzu, który będzie świetnym dodatkiem do mrożonej herbaty (ale również nada się znakomicie jesienią do ciepłej herbaty – działa napotnie i odkażająco), potrzebujemy: 40 baldachów kwiatków czarnego bzu, kilka plasterków cytryny, 1 litr wody, 1kg cukru.

Przygotowanie syropu z czarnego bzu:

1. Pozbywamy się wszelkiego rodzaju robactwa, pozostawiając baldachy kwiatków czarnego bzu na stole. Robaki się rozejdą, a my nie wytrzepiemy pyłku, który daje esencjonalny bzowy smak.

Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis
Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis

2. Nożyczkami odcinamy kwiatki z 40 baldachów i dodajemy do 1 litra wody i 1 kilograma cukru. Dodajemy kilka plasterków cytryny. Całość zagotowujemy i pozostawiamy na 2-3 dni.

Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis
Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis

3. Kiedy syrop jest gotowy, przygotowujemy herbatę według metody zimnego parzenia (tj. zalewamy liście herbaty zielonej zimną wodą i pozostawiamy na minimum 2 godziny).

4. Przelewamy herbatę do szklanki i dodajemy kilka łyżeczek syropu z czarnego bzu, aż do uzyskania satysfakcjonującego bzowego smaku!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata z Azorów – Gorreana

Dzisiaj przygotowałam czarną herbatę Gorreana Pekoe. Herbatę Pekoe wytwarza się z drugiego liścia na pędzie.[...]

Po czym poznać, że matero i yerba mate jest spleśniałe? Test

Wiele osób pyta i zastanawia się po jakim czasie matero pełne liści ostrokrzewu paragwajskiego (yerba[...]

Zielona czy czerwona herbata na odchudzanie?

Badając osoby z nadwagą, którym wprowadzono do diety ekstrakt herbaty pu-erh dowiedziono, że samo jej[...]

Terere: właściwości i przepis na zimną yerba mate

Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje[...]

Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie

Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]

Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii

Goishicha to herbata japońska pochodząca z Otoyo w prefekturze Kochi. Jest to herbata fermentowana, której[...]

Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków

Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków dane kontaktowe: telefon: 12 423 16 60, 12 429 51 13,[...]

Najlepszy filtr do aeropressu: jaki wybrać?

Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.