ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Do przygotowania pysznego syropu z czarnego bzu, który będzie świetnym dodatkiem do mrożonej herbaty (ale również nada się znakomicie jesienią do ciepłej herbaty – działa napotnie i odkażająco), potrzebujemy: 40 baldachów kwiatków czarnego bzu, kilka plasterków cytryny, 1 litr wody, 1kg cukru.

Przygotowanie syropu z czarnego bzu:

1. Pozbywamy się wszelkiego rodzaju robactwa, pozostawiając baldachy kwiatków czarnego bzu na stole. Robaki się rozejdą, a my nie wytrzepiemy pyłku, który daje esencjonalny bzowy smak.

Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis
Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis

2. Nożyczkami odcinamy kwiatki z 40 baldachów i dodajemy do 1 litra wody i 1 kilograma cukru. Dodajemy kilka plasterków cytryny. Całość zagotowujemy i pozostawiamy na 2-3 dni.

Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis
Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis

3. Kiedy syrop jest gotowy, przygotowujemy herbatę według metody zimnego parzenia (tj. zalewamy liście herbaty zielonej zimną wodą i pozostawiamy na minimum 2 godziny).

4. Przelewamy herbatę do szklanki i dodajemy kilka łyżeczek syropu z czarnego bzu, aż do uzyskania satysfakcjonującego bzowego smaku!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem

Yerba mate Latte można przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taki napój świetnie[...]

B: Broken, oznaczenie jakości herbaty

B: Broken jest to oznaczenie jakości herbaty. Litera B w zestawie z innymi literami oznacza,[...]

Herbata pu-erh – jak parzyć?

Pu-Erhy to herbaty nadające się do wielokrotnego parzenia. Poza pierwszą preinfuzją możemy przeprowadzić kilka parzeń[...]

Przepis na kawę z koglem moglem (jajkiem) i mleczkiem w tubce

Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie –[...]

Herbata w Polsce. Historia herbaty w Europie

Jak wygląda typowa herbata po polsku? Trudno na to pytanie odpowiedzieć. Jedni chcieliby widzieć ją[...]

Kawa zbożowa – najlepsze zamienniki (substytuty) kawy

Kawa to w potocznym rozumieniu nie tylko espresso czy domowa „zalewana”, czyli ogólnie mówiąc napar[...]

Przegląd yerba mate: Cruz de Malta (ostrokrzew paragwajski) – opinie

Kiedy przyglądamy się liściom, nasuwa nam się na myśl słowo „elegancka”, ma równe liście i[...]

Herbata Da Hong Pao oolong

Herbata Da Hong Pao to wyśmienity oolong wysokiej fermentacji o specyficznych, skręconych, ciemnych listkach. Jego[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.