Znana także pod nazwą Biluochun lub Bi Lo Chun herbata zielona zaliczana do najlepszych herbat chińskich. Oryginalnie uprawiana w górskim regionie Dongting w pobliżu jeziora Tai w prowincji Jiangsu. Obecnie produkuje się ją głównie w Dongting w prowincji Jiangsu.
Historia powstania herbaty opowiada o młodej dziewczynie, która będąc zbieraczką herbaty pracowała przy zbiorach. Owej dziewczynie zabrakło miejsca w koszu i zebraną garść herbaty włożyła pod koszulę między piersi. Ogrzane ciepłem ciała listki zaczęły wydzielać bardzo intensywny, przyjemny zapach. Zaskoczone zbieraczki nazwały herbatę Xia Sha Ren Xiang, czyli „strasznie pachnąca”. Herbatą tą poczęstowano wizytującego ten region cesarza Kangxi, który zachwycił się jej smakiem i aromatem. Nazwa jednak wydała się mu mało elegancka, więc postanowił zmienić ją na Pi Lo Chun, czyli „wiosenny zielony ślimak”. Nazwa taka zdała mu się lepsza, ponieważ określała nie tylko porę zbiorów, ale także wygląd listków, które ręcznie zwijane w spirale przypominały ślimaki. Niekiedy spotkać można nazwę tej herbaty przetłumaczoną jako „nefrytowa spirala wiosny”.
Napar Pi Lo Chun cechuje się intensywnym aromatem oraz przyjemnym, owocowym posmakiem. Listki pokryte srebrnym puszkiem zawierają duże ilości przeciwutleniaczy jako, że herbata produkowana jest z najmłodszych listków i tipsów.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Przepis na świąteczną herbatę z pomarańczą i goździkami
W tym roku wraz ze świątecznymi życzeniami od całego zespołu czajnikowy.pl składamy na Wasze ręce[...]
gru
Herbaty o nazwach, których nie znacie. Poradnik
Potrafimy nazwać kolory herbaty, choć nie zawsze jest to takie oczywiste i jednoznaczne. Nie sprawia[...]
sty
Międzynarodowy dzień herbaty
Co powinniśmy robić by pomóc realizować idee dnia herbaty? Przede wszystkim pić herbatę. Jeśli robimy[...]
gru
Ile razy można parzyć Hibiskus?
Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo[...]
kwi
Herbata indonezyjska. Herbata z Indonezji Sumatra Oolong
Herbata indonezyjska słynie w świecie ze swej wysokiej zawartości katechin. Główna produkcja krajowa to herbata[...]
mar
Oznaczenie miału i pyłu herbacianego
Oznaczenia miału herbacianego FBOPF Flowery Broken Orange Pekoe Fannings. Herbata drobno kruszona zawierająca nieliczne złote[...]
mar
Czajnik Sencor SWK-1900 z regulacją temperatury dla herbaciarzy, opinie
Dla kogo czajnik z regulacją temperatury? Dla osób pijących dużo herbat i to różnych herbat.[...]
lip
Herbata rozpuszczalna granulowana – jak powstaje? Czy jest zdrowa?
Czym się różni herbata rozpuszczalna od zwykłej? W praktyce brakiem fusów, czyli pewną wygodą. Nie[...]
lis