Znana także pod nazwą Biluochun lub Bi Lo Chun herbata zielona zaliczana do najlepszych herbat chińskich. Oryginalnie uprawiana w górskim regionie Dongting w pobliżu jeziora Tai w prowincji Jiangsu. Obecnie produkuje się ją głównie w Dongting w prowincji Jiangsu.
Historia powstania herbaty opowiada o młodej dziewczynie, która będąc zbieraczką herbaty pracowała przy zbiorach. Owej dziewczynie zabrakło miejsca w koszu i zebraną garść herbaty włożyła pod koszulę między piersi. Ogrzane ciepłem ciała listki zaczęły wydzielać bardzo intensywny, przyjemny zapach. Zaskoczone zbieraczki nazwały herbatę Xia Sha Ren Xiang, czyli „strasznie pachnąca”. Herbatą tą poczęstowano wizytującego ten region cesarza Kangxi, który zachwycił się jej smakiem i aromatem. Nazwa jednak wydała się mu mało elegancka, więc postanowił zmienić ją na Pi Lo Chun, czyli „wiosenny zielony ślimak”. Nazwa taka zdała mu się lepsza, ponieważ określała nie tylko porę zbiorów, ale także wygląd listków, które ręcznie zwijane w spirale przypominały ślimaki. Niekiedy spotkać można nazwę tej herbaty przetłumaczoną jako „nefrytowa spirala wiosny”.
Napar Pi Lo Chun cechuje się intensywnym aromatem oraz przyjemnym, owocowym posmakiem. Listki pokryte srebrnym puszkiem zawierają duże ilości przeciwutleniaczy jako, że herbata produkowana jest z najmłodszych listków i tipsów.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbaciane zawody w Japonii
W Japonii od zawsze organizowano herbaciane gry i zawody. Rozpowszechniły się szczególnie w XIV wieku[...]
maj
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima
Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie,[...]
sie
Przepis na turecki przysmak Sahlep, sposób przygotowania
Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji.[...]
lut
Tea & Coffee World Cup 2014: pełna lista wystawców
Pierwsza polska edycja Targów Tea & Coffee World Cup zgromadziła 100 Wystawców z 23 krajów.
lut
Jak parzyć herbatę liściastą?
Osoby pijące herbatę liściastą na codzień mogą pomyśleć, że pytanie tego typu jest banalne, ponieważ[...]
cze
Herbata dla psa. Psia herbata
Weterynarze są zgodni: herbata w niewielkich ilościach nie zaszkodzi psu pod warunkiem, że nie jest[...]
paź
Ile można pić herbaty dziennie
Ile można wypić herbaty w ciągu dnia? Najczęściej określa się ilość około 3-4 filiżanek dziennie za[...]
lis
Herbata, którą Rafał Przybylok zawsze ma w domu
Często spotykam się z pytaniem „jaka jest twoja ulubiona herbata?” Zwykłem na to pytanie odpowiadać,[...]
1 Comments
mar