Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)
Herbata Redmaicha
Niedawno pojawiła się na rynku nowość: Redmaicha, czyli czarna herbata z Yunnanu z ryżem. Kiedy tylko zobaczyłam tę herbatę, wzbudziła ona moją ciekawość: po pierwsze ze względu na samo połączenie czarnej herbaty z ryżem, po drugie ze względu na swoją nazwę, która nie wydaję się do końca przemyślana.
Do tej pory znaliśmy jedynie herbatę genmaicha, czyli japońską zieloną herbatę bancha z dodatkiem prażonego ryżu. Jej nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „brązowy ryż herbata”. W przypadku redmaicha mamy do czynienia z dziwnym słowotwórstwem.
Red, jak mniemam, ma się odnosić do czarnej (czerwonej w nomenklaturze chińskiej) herbaty. W zamyśle pewnie było naprowadzenie nas na trop, że mamy do czynienia z czerwoną herbatą z ryżem. Tylko, że ani w języku japońskim ani chińskim słowo redmaicha nie oznacza czerwonej herbaty z ryżem.
Pewnie zastanawiacie się, dlaczego tak bardzo się do tego przyczepiłam. Nazwa herbaty to bardzo ważna sprawa, nie powinna być potraktowana po macoszemu. Zastanawiam się też, kto jest odpowiedzialny za tę herbatę: czy powstała ona w całości w Chinach, czy to wariacja czeskiej firmy Oxalis, która jest jej dystrybutorem. Czas ją zaparzyć i ocenić jak sam napar się komponuje.
Parzenie herbaty Redmaicha
Postanowiłam zaparzyć ją w stylu gong fu cha, używając 5 gramów herbaty ma 100 ml gaiwan. Pierwsze parzenie trwało 40 sekund. Kolor naparu jest intesywnie czerwony, zapach bardzo ryżowy, a smak – tu się na chwilę zatrzymamy. Mam pewne obiekcje co do wyboru bazowej herbaty, ponieważ herbaty czarne z Yunnanu mają jedną bardzo charakterystyczną cechę w smaku: słodycz. Czy podobało mi się połączenie słodkiej herbaty z prażonym ryżem? Niestety nie do końca. Uważam, że te dwa smaki do siebie nie pasują. Herbata jest do wypicia, bo ryż jest bardzo wyczuwalny i przyjemny w smaku, ale można było bardziej dopracować tę mieszankę. Wróćmy jednak do parzenia, czas na drugie zalanie.
Trwało ono odrobinę dłużej bo 1 minutę i 30 sekund. Aromat ryżu był dalej bardzo wyczuwalny, kolor naparu zmienił się nieco na brązowy. Smak herbaty trochę osłabł i bardziej przebijał się smak prażonego ryżu, co zdecydowanie przemawia na plus.
Trzecie parzenie tym razem 2 i pół minutowe, nie wyciągnęło z tej herbaty wiele więcej. Kolor naparu zrobił się jaśniejszy a smak mimo, że dalej przyjemnie ryżowy wyraźnie dawał do zrozumienia, że to już kres jej zaparzaia.
Podsumowując, uważam pomysł wyprodukowania herbaty Redmaicha za trafiony, ale niedopracowany. Czarna herbata świetnie komponuje się z ryżem. Może gdyby była mniej słodka, a bardziej dymna w smaku byłaby lepsza? Tego się nie dowiem dopóki sama takiego połączenia nie zrobię. Mam już pomysły z jaką herbatą połączyć prażony ryż.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata na polskich ziemiach w literaturze
Początkowo herbata dotarła do nas drogą morską, a właściwie lądową z zachodu Europy (na pokładzie[...]
2 Comments
lis
Owocowa herbata na zimę
Takie herbatki mogą być fajną alternatywą podawaną do zimowego śniadania, albo wspomóc wigilijny kompot. Mogą[...]
gru
W czym parzyć herbatę? Graty do herbaty
Na rynku dostępne są dziesiątki czajników, czarek, filiżanek, ale także bardziej zaawansowane sprzęty do parzenia,[...]
1 Comments
lut
Ile razy można parzyć Hibiskus?
Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo[...]
kwi
Matero: Yerba Mate
Matero to specjalne naczynie do picia yerba mate występujące w różnych rodzajach i kształtach. Najbardziej[...]
lip
Czym jest preinfuzja w kawie?
Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]
cze
Przepis na rozgrzewającą yerba mate z alkoholem na jesień i zimę
Nasz przepis na yerba mate z alkoholem inspirowany jest kilkoma recepturami na napoje „z prądem”.[...]
wrz
Sztuczne i naturalne aromaty w herbacie
Coraz częściej sięgamy po herbaty aromatyzowane. W ciągu ostatnich dwudziestu lat produkcja herbat aromatyzowanych wzrosła[...]
1 Comments
sie