ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Rooibos

Aspalathus linearis, red bush, czerwonokrzew afrykański. Nazwa pochodzi z języka afrykańskiego i oznacza czerwony krzak. Roślina ceniona przez ludy afrykańskie od dawna występuje dziko w Republice Południowej Afryki, gdzie obecnie, w okolicy Kapsztadu jest dziś uprawiana. Do Europy rooibos trafia dopiero w XX w za sprawą rosyjskiego pochodzenia kupca o nazwisku Benjamin Ginsberg wywodzącego się z rodziny handlującą herbatą. Dostrzegł on potencjał ekonomiczny rooibosa i możliwości sprzedaży w Europie i dzięki temu w 1904 roku roślina ta pojawiła się na europejskim rynku. Po roku 1930 gdy przeprowadzono szereg badań zauważono jego zdrowotne działanie. Rooibos stał się popularny co pociągnęło rozrost plantacji tej rośliny w RPA. Wkrótce jednak okazało się, że podaż przewyższa popyt i plantacje zaczęły jedna po drugiej bankrutować. Powstało w efekcie stowarzyszenie plantatorów rooibosa w Republice Południowej Afryki stojące na straży interesów plantatorów oraz dbające o odpowiednią jakość eksportowanego towaru.

Zbiory rooibosa, odbywają się w środku lata czyli około stycznia. Następnie jest cięty na niewielkie fragmenty o długości 1-3 mm. Tutaj po wysuszeniu kończy się proces produkcji rooibosa zielonego. Rooibos czerwony natomiast jest miażdżony walcami i usypywany w kopczyki gdzie zachodzi fermentacja przypominająca fermentację herbaty.

Rooibos zawiera witaminę C i rutynę dzięki czemu poprawia odporność. Zawiera wapń i potas oraz łatwo przyswajalne żelazo. Zawiera także fluor. Ceniony jest także przez kobiety brzemienne lub karmiące piersią ponieważ łagodzi mdłości towarzyszące często ciąży oraz wzmaga laktację. Podawany małym dzieciom usprawnia pracę jelit i chroni przed kolką. Nie zawiera kofeiny ani garbników a co za tym idzie można go bez obaw podawać nawet niemowlętom. Wspomaga wydzielanie serotoniny i działa przeciwdepresyjnie. W upały skutecznie nawadnia.

Rooibos parzy się wrzątkiem używając filtrów papierowych lub gęstego sitka, drobne listki rooibosa nastręczają nieco trudności przy oddzielaniu od naparu. Parzenie trwa od 3 do 5 minut przy czym nie są to sztywne ramy. Dłuższe parzenie nie zaszkodzi rooibosowi ponieważ nie przeparza się. Polecany jest także na zimno z dodatkiem owocowego soku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czystek. Herbata z Czystka. Jak oczyścić się Czystkiem?

Czystek jest najbogatszym źródłem polifenoli, należących do grupy substancji roślinnych wykazujących aktywność przeciw-utleniającą, które wspierają[...]

Herbata Ceylon

Ceylon OP Dimbula Uduwela to smaczna i świeża herbata pita samodzielnie, czy z dodatkiem mleka[...]

Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii

Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia,[...]

Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie

Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]

1 Comments

Moja Bombilla zatyka się! Porady

Często zdarza się, że Bombilla zatyka się, podczas picia naszej ulubionej Yerba Mate. Wtedy zastanawiamy[...]

Jakie są rodzaje herbat

Na pytanie: „jakie są rodzaje herbat” można odpowiedzieć prosto lub zawile i to na wiele[...]

Sir Edward Tea Black African test, opinie

W smaku w pierwszym uderzeniu otrzymujemy garbnikową moc, a po niej już tylko kwaśna metaliczność.[...]

Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy

Sposoby parzenia kawy. Z myślą o tych, którzy lubią kawę parzoną, czarną, a więc bez[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.