ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wydawałoby się, że z herbatami (naparami) owocowymi nie ma większego problemu. Susz owocowy mieszany w odpowiednio dobranych proporcjach i wzmocniony aromatami (bardzo trudno o mieszanki bez nich) da przyjemny owocowy efekt.

 Herbata owocowa Vitax „Żurawina i Malina”

Na herbaciany warsztat wrzuciliśmy napar firmy Vitax „Żurawina i Malina”. Po ośmiu minutach parzenia otrzymujemy filiżankę „owocówki” o ładnej czerwonawej barwie, aczkolwiek znacznie mniej intensywnej niż się spodziewaliśmy po takim czasie parzenia. Zapach zdominował aromat maliny, tłamsząc gdzieś w tyle żurawinę. W smaku zdecydowanie podobnie na pierwszym planie wybija się słodycz maliny, w tle kwaskowatość żurawiny, lecz osiągnięta raczej za pomocą hibiskusa i liści jeżyny. W dodatku po tak długim czasie parzenia i wydawałoby się dobrych proporcjach suszu do ilości wody, napar najzwyklej w świecie jest wodnisty, a wyciskanie torebki i dłuższe parzenia nie poprawiły intensywności.

SONY DSC

Skład herbaty owocowej Vitax

Nasze oczekiwania jakościowe były znacznie wyższe, zwłaszcza że cenowo jest to produkt z dość wysokiej półki. Po sprawdzeniu składu rozczarowanie smakowe znajduje odzwierciedlenie w procentach. Szumnie nazywająca się „Żurawina i Malina” zawiera w sobie jedynie 1% żurawiny i 0,3% malin, a to już spore marketingowe przegięcie.

Niepowtarzalny aromat żurawiny i maliny pozwoli ci odkryć pokłady Twojej naturalnej energii.

Ten slogan reklamowy prezentuje bardzo ciekawe podejście. Sztuczne aromaty mobilizują w nas naturalną energię? Bardzo ciekawe! Wszystkim, którzy poszukują dobrego naparu z żurawiną, chcąc skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw tego owocu, zdecydowanie odradzamy.

Producent: Total Global Beverages, www.vitax.pl

Parzenie: Zgodnie z zaleceniami producenta: 1 torebka na filiżankę, wrzątkiem od 8 do 10 minut.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kwaśność a kwasowość kawy

Kiedy zapytasz przypadkowo wybraną osobę jaką lubi kawę, w większości przypadków odpowie: NIE KWAŚNĄ! Równolegle[...]

Przepis na serową herbatę. Jak zrobić mrożoną herbatę cheese tea?

Cheese tea, czyli herbata serowa, bo to o niej mowa, jest pomysłem nietypowym. Napój z[...]

Yerba mate compuesta

Yerba Mate: Compuesta. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy mieszanek ziołowych zwykle z tymiankiem[...]

Herbata w Turcji

Turcja w kwestii aromatycznych napojów niemal automatycznie kojarzy się z kawą. Parzona „po turecku”, gęsta[...]

Mam 10,11,12,13,14,15,16 lat. Czy mogę pić yerba mate? Od ilu lat można pić yerba mate?

Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski to napój bardzo popularny w Argentynie i Paragwaju. Yerba mate[...]

Poncz z herbaty. Przepis na najlepszy poncz. Świąteczne Wydanie Czajnikowy.pl

Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą,[...]

Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!

15 grudnia obchodzony jest na świecie Międzynarodowy Dzień Herbaty. Tego dnia warto zastanowić się nad[...]

Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy

Speciality coffee – kawa wysokiej jakości, której smak i aromat został oceniony przez profesjonalnych kiperów[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.