ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Yerba mate Latte można przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taki napój świetnie smakuje jako zamiennik Caffe Latte (kawa z dużą ilością mleka). Polecamy przygotować go na zielonej Yerba mate, chociaż dobrze smakuje również na prażonej. Do przygotowania Yerba mate z mlekiem będziemy potrzebowali:

  • 10 gramów Yerba mate
  • 200 ml mleka
  • cukier lub syrop trzcinowy do posłodzenia
  • spieniacz do mleka
  • French Press do przygotowania shota z Yerba mate

1. We French Pressie zalewamy 10 gramów Yerba mate 70 ml ciepłej wody.

Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem
Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem

2. Do mleka dodajemy cukier lub syrop trzcinowy i całość spieniamy.

Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem
Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem

3. Kiedy Yerba mate się zaparzy (po około 5-7 minutach), odcedzamy napar. W ten sposób otrzymaliśmy bardzo mocny shot z Yerba mate, który świetnie nas pobudzi.

Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem
Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiemczajnikowy

4. Spienione mleko przelewamy do szklanki i powoli dolewamy shota z Yerba mate. Piękne warstwowe Mate Latte gotowe! Przed wypicie najlepiej wymieszać Yerba mate z mleczkiem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?

Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]

2 Comments

Herbata zielona Hojicha

Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]

Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?

Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii,[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem

Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]

Herbaciany grzaniec

Jesienią oraz w okresie przedświątecznym wielu z nas poszukuje rozgrzewających napojów. Jednym z pomysłów jest[...]

Herbata zielona Bancha

Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących[...]

Herbata biała, Biała Piwonia czyli Bai Mudan (Pai Mu Tan, Pai Mutan)

Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego[...]

Święto Herbaty 9 – 1-2 lipca 2017

W tym roku już po raz dziewiąty w Cieszynie spotkają się miłośnicy dobrej herbaty, a[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.