ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Żeń-szeń, herbata z żeń-szenia. Rozgrzewający afrodyzjak

Nazwa żeń-szeń pochodzi o chińskiego: renshen. Żeń-szeń to korzeń, roślina wieloletnia. Sam korzeń przypomina kształtem człowieka i z tego powodu przypisywano mu znakomite działanie na cały ludzki organizm. Kiedyś wierzono, że jeśli roślina dobrze działa na poszczególne części ciała człowieka, to ma ich kształt. I tak na przykład: fasola miała być dobra na nerki. Żeń-szeń znany jest ludzkości od 4000 lat. Już wtedy Chińczycy zaczęli doceniać jego lecznicze i zdrowotne właściwości. Żeń-szeń trafił z Japonii do Europy w 1610 roku.

Należy zwrócić uwagę, że żeń-szeń jest bardzo silnym afrodyzjakiem dla mężczyzn. Już Ludwik XIV był leczony z niedyspozycji seksualnych za pomocą żeń-szenia. Było to w czasach, kiedy żeń-szeń był rośliną królewską, a jego wartość jeszcze w XIX wieku była wyceniana na 14 razy więcej niż złoto. 1 kg żeń-szenia był 14 razy droższy niż 1 kg złota.

Żeń-szeń daje nam masę energii i poprawia pracę mózgu, zwłaszcza osobom starszym poprawia pamięć. Starochińska medycyna kwalifikuje żeń-szeń jako roślinę gorącą, stąd najlepiej pić napar z żeń-szenia w okresach zimnych: jesienią i zimą. Taki napar znakomicie rozgrzewa i wzmacnia odporność.

Skąd wielka wartość żeń-szenia?

Żeń-szeń to roślina wieloletnia: po roku na powierzchni ziemi pojawia się tylko jeden zielony listek, a dopiero po 10 latach pojawiają się kolejne liście i pączek. Najstarszy żeń-szeń (obecnie w muzeum w Chinach) szacuje się na 200 lat. Dlatego żeń-szeń jest taki unikatowy i Chińczycy błyskawicznie przypisali mu dodatkowe właściwość jaką jest osiągnięcie długowieczności przez regularne picie naparu z żeń-szenia. Najbardziej cenionym żeń-szeniem jest taki dziko rosnący w chińskich lasach, natomiast najpopularniejszy jest obecnie żeń-szeń syberyjski.

Smak żeń-szenia można określić jako chrzanowo-pietruszkowy, a parzenie go jest bardzo proste: parzymy go wrzątkiem pod przykryciem około 8 minut.

W Europie bardzo popularne są od XIX wieku, żeńszeniowe nalewki. To chyba taka kultura, która zalewa wszystko alkoholem i później pije dla zdrowia, tymczasem w Chinach parzono go klasycznie wodą i wypijano ze smakiem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie

Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]

1 Comments

Test herbaty odchudzającej, czerwonej herbaty Pu-Erh, 30 dni piłem tę herbatę

Test herbaty odchudzającej, czerwonej herbaty Pu-Erh, 30 dni piłem tę herbatę

W czym parzyć herbatę? Graty do herbaty

Na rynku dostępne są dziesiątki czajników, czarek, filiżanek, ale także bardziej zaawansowane sprzęty do parzenia,[...]

1 Comments

VSS, Fair trade, organic – certyfikowane uprawy w rynku herbacianym?

W Szwajcarii istnieje projekt, który nosi nazwę VSS czyli Global Survey on Voluntary Sustainability Standards.[...]

Herbata czarna Cejlon, Ceylon (Sri Lanka)

Sri Lanka słynie z herbaty czarnej. Wszystko jednak zaczęło się od kawy, kakao i chinowca[...]

Herbata Honeybush, parzenie, właściwości

Honeybush czyli miodokrzew to świetny sposób na przeziębienie, a w lecie przygotowany na zimno daje[...]

Dlaczego kawa jest gorzka?

Balans smaków jest tym, co cechuje najlepsze kawy. Odpowiednia kompozycja słodyczy, kwasowości i goryczy przyczynia[...]

Opinie o yerba mate (ostrokrzewie paragwajskim)

Inwestycja w niniejszy zbiór mini-recenzji wyniosła około 400zł, wliczając stosowne akcesoria. Czy opłaciło się? Sprawdź,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.